Eurovision stiri: 519
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1386
Preşedintele stiri: 4014

La Ungheni va fi creat Centrul de automatizare şi dirijare

25 noi. 2016,, 09:00   Business
2289 2

ROMÂNIA VA ACORDA MOLDOVEI 350 MII EURO PENTRU CREAREA LA UNGHENI A CENTRULUI DE AUTOMATIZARE ŞI DIRIJARE
Foto: economica.net

Republica Moldova va primi din partea Romîniei 350 mii euro pentru crearea la Ungheni a Centrului de automatizare şi dirijare pentru funcţionarea normală a gazoductului Iaşi-Ungheni.


Potrivit agenţiei cu referire la presa romînă, decizia a fost luată în ajun de Guvernul Romîniei. Acordarea finanţării se face prin Acordul între cele două guverne privind implementarea Programului de asistenţă tehnică şi financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 mil. euro, acordat de Romînia Republicii Moldova.

Construcţia gazoductului magistral transfrontalier Iaşi-Ungheni a început în august 2013 şi s-a încheiat în 2014. Conducta are o lungime de 43,2 km şi o capacitate de 1,5 mlrd. metri cubi de gaz, ceea ce permite asigurarea pe deplin a necesităţilor Moldovei. Însă pentru încărcarea acestuia gazoductul trebuie prelungit pînă la Chişinău. Acest lucru va spori securitatea energetică a RM şi va reduce dependenţa ţării de unicul furnizor în prezent - compania rusă "Gazprom".

Potrivit experţilor, gazoductul subteran Ungheni-Chişinău va avea o lungime de circa 120 km. El va traversa subteran raioanele Călăraşi şi Străşeni. Obiectul presupune construcţia unei infrastructuri necesare - cinci staţii cu supape bloc, două staţii de reglare a presiunii gazelor, precum şi şase staţii pigging.

Proiectul are un buget de 83 mil. euro, iar încă 30 mil. euro sînt necesare pentru construcţia unei staţii de comprimare pentru creşterea presiunii în gazoduct. Sursele pentru realizarea proiectului vor fi alocate de Banca Europeană pentru Reconstrucţii şi Dezvoltare (BERD) Banca Europeană de Investiţii (BEI).

Compania "VestMoldTransGaz", care va implementa proiectul, va anunţa pînă la sfîrşitul anului o licitaţie de contracte pentru achiziţionarea produselor, lucrărilor şi serviciilor pentru construcţia conductei Ungheni-Chişinău

BERD a confirmat disponibilitatea de a acorda Moldovei un credit în valoare de 41 mil. euro pentru finanţarea construcţiei gazoductului. Un credit de 41 mil. euro va acorda şi BEI, iar diferenţa ar putea fi acoperită de un grant din partea UE.

Viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Octavian Calmîc, a anunţat anterior că termenul limită pentru darea în folosinţă a gazoductului Ungheni-Chişinău este începutul anului 2019.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?