X 
Eurovision stiri: 519
Cazul Filat stiri: 349
Transnistria stiri: 1427
Preşedintele stiri: 4009

Trei scenarii pe care mizează moldovenii din diasporă

22 noi. 2016,, 11:52   Societate
5037 5

Foto: realitatea.md

Obiectivul avocaților mandatați de alegătorii moldoveni de peste hotare, în procesul contra CEC-ului, este să convingă instanța de judecată că le-au fost încălcate drepturile, notează NOI.md.


Despre acest lucru a anunțat unul dintre reprezentanței diasporei, Dumitru Vicol, stabilit cu traiul la Londra. „Avocații noștri cred că CEC-ul ar fi trebuit să adopte măsuri pe marginea contestațiilor noastre, ar fi trebuit să spună dacă acceptă sau resping contestațiile, dar ei practic nu și-au asumat nicio responsabilitate. Obiectivul lor e să demonstreze și să convingă instanța că nouă ne-au fost lezate drepturile”, a afirmat Vicol.

Potrivit lui, prin inițierea acțiunilor de chemare în judecată a CEC-ului, alegătorii din diasporă speră să obțină unul dintre următoarele rezultate: invalidarea rezultatelor alegerilor, un scenariu mai puțin probabil în opinia petiționarilor; modificarea legislației electorale sau demisia funcționarilor responsabili de organizarea scrutinului peste hotare.

„Dacă Curtea Constituțională constată că ne-a fost încălcat dreptul la vot, ar putea declara alegerile invalide, dar asta este doar în puterea Curții. Dacă se constată că ne-a fost îngrădit un drept, atunci vom putea cere modificarea Codului electoral, adaptarea lui la realitățile din diasporă. Practic, în 2018 vom avea tot dreptul să votăm așa cum trebuie. Totodată, dacă se constată această încălcare, atunci nici Alina Russu, nici Andrei Galbur nu vor avea dreptul moral să mai stea în poziția lor”, a precizat Dumitru Vicol.

Menționăm că în cadrul ședinței de săptămîna trecută, membrii CEC-ului au decis să remită întreg setul de plîngeri depuse de moldovenii de peste hotare Curții Constituționale (CC), pentru a le lua în calcul în adoptarea deciziei cu privire la validarea sau invalidarea scrutinului din 13 noiembrie. Anterior, președintele CC, Alexandru Tănase, a declarat însă că nu este de competența Curții să se expună pe marginea acestor contestații și că doar instanțele de drept comun le pot examina.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?