Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504

Expert din Ucraina – despre dilema Moldovei după alegeri

18 noi. 2016,, 18:34   Societate
8807 29
Эксперт из Украины – о дилемме Молдовы после выборов
Foto: vesti-ukr.com

Rezultatele turului doi al alegerilor prezidenţiale va pune elitele politice din Moldova în faţa unei opţiuni dificile.


Moldova poate fi privată de cel mai mare suport financiar pe cap de locuitor, acordat de Uniunea Europeană ţărilor Parteneriatului Estic. Această opinie a expus-o în interviul pentru portalul dsnews.ua expertul politic ucrainean Artiom Filipenko, informează NOI.md.

Loialitatea Guvernului în exerciţiu al Moldovei faţă de Uniunea Europeană, potrivit spuselor expertului, nu inspiră nici un fel de dubii cu acel nivel de suport financiar, acordat Chişinăului de către partenerii de dezvoltare. “Printre toţi partenerii estici Moldova primeşte de la Bruxelles cel mai mare volum de asistenţă financiară pe cap de locuitor. Din anul 2007 această sumă a constituit 782 mil. euro. Întrebare: “Este gata conducerea Moldovei să renunţe la aceşti bani?” Un rol important are, de asemenea, factorul “visului european”, în care cred mulţi cetăţeni ai Moldovei, iar cînd sînt decepţionaţi, ei încearcă să găsească o soluţie simplă”, a menţionat Artiom Filipenko.

Analistul ucrainean a amintit despre posibilităţile limitate ale preşedintelui în vederea schimbării vectorului politicii externe a ţării. “Preşedintele ales are insuficiente pîrghii pentru a reglementa, chipurile, vectorul dezvoltării ţării la nivel international. Da, el poate anunţa referendum pentru denunţarea Acordului de Asociere cu UE, dar nu există garanţii că acest referendum va avea loc. Parlamentul poate ridica legislativ plafonul prezenţei alegătorilor şi desfăşurarea referendumul se va pomeni în pericol. În plus, preşedintele Moldovei nu tine sub control Curtea Constituţională. Şi el, de asemenea, nu are pîrghii pentru a influenţa, spre exemplu, numirea judecătorilor”, a specificat Filipenko în interviul pentru dsnews.ua.

Precizăm că turul al doilea al alegerilor prezidenţiale a avut loc pe 13 noiembrie. La funcţia de şef al statului au pretins doi candidaţi – liderul Partidului Socialiştilor (PSRM) Igor Dodon şi preşedintele PAS (Partidul “Acţiune şi Solidaritate”) Maia Sandu. După procesarea sută la sută a proceselor verbale ale comisiilor electorale locale, Igor Dodon a obţinut susţinerea a 52,11% din alegători, Maia Sandu a acumulat 47,89% din sufragii.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?