X 
Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Ministerul Finanţelor a obţinut în buget 160 mil. lei ($7,9 mil.) din plasarea VMS

16 noi. 2016,, 13:31   Economie
2434 1

Минфин получил в бюджет 160 млн. леев ($7,9 млн.) от размещения ГЦБ
Foto: capital.market.md

Creşterea cererii la valorile mobiliare de stat (VMS) favorizează Ministerul Finanţelor să plaseze hârtii la preţuri avantajoase pentru sine.


La licitaţia de marţi, 15 noiembrie, emitentul VMS - Ministerul Finanţelor - a plasat hârtii de valoare în sumă de 160 mil. lei ($7,9 mil.). Indicele mediu al rentabilităţii a constituit 7,64%-8,05%, comparativ cu rentabilitatea de 7,85%-8,2% la licitaţia precedentă.

Potrivit agenţiei Infotag cu referire la Banca Naţională a Moldovei (BNM), suma obţinută de emitent la buget este cu 2,9 mil. lei mai mică decât volumul hârtiilor plasate la licitaţia de acum o săptămână. Rezultatele licitaţiei au demonstrat tendinţa creşterii cererii din partea băncilor la valorile mobiliare de stat. Astfel, la oferta de 160 mil. lei, cererea din partea băncilor a constituit 386,7 mil. lei, fiind cu 57,2 mil. lei mai mult decât la licitaţia precedentă.

Solicitaţi de corespondentul să comenteze situaţia, experţii şi participanţii profesionişti ai pieţei de capital susţin că cererea în creştere la VMS permite Ministerului Finanţelor să împrumute bani de pe piaţă la o dobândă mai avantajoasă.

"Pe de altă parte, creşterea cererii la VMS arată că băncile se confruntă cu dificultăţi la plasarea resurselor în sectorul real al economiei", a spus interlocutorul agenţiei.

În acelaşi timp, experţii menţionează marja destul de înaltă pe care o înregistrează băncile. Astfel, la finele lunii septembrie, în moneda naţională aceasta constituia 5,99 puncte procentuale (p.p.), în valuta străină - 3,66 p.p., care este cu mult mai ridicată decât în ţările Uniunii Europene.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?