X 
Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4042

Experții ENEMO, despre neregulile din turul II de scrutin

15 noi. 2016,, 12:25   Societate
3081 0

Foto: ipn.md

Turul II al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova a fost organizat bine, iar Comisia Electorală Centrală a activat în mod transparent și deschis.

Acestea sînt concluziile preliminare prezentate în cadrul unei conferințe de presă de către experții misiunii de monitorizare a alegerilor din cadrul Rețelei Europene a Organizațiilor de Monitorizare a Alegerilor (ENEMO), informează NOI.md.

Potrivit experților, în linii generale, alegerile din turul II s-au desfășurat conform normelor legale, cu toate că au existat și nereguli. Cea mai acută problemă a turul II este numărul insuficient al buletinelor de vot în secțiile din străinătate și din țară.

La fel ca și în primul tur, în cel de-al doilea a fost observată o atitudine negativă față de candidații electorali în campanie, dar și încercări de a sublima imaginea ambilor concurenți electorali.

Totodată, au fost observate neajunsuri în procesul de soluționare a litigiilor electorale în cadrul CEC, care a amînat examinarea plîngerilor electorale, ceea ce este contrar prevederilor Codului electoral. Informațiile de pe site-ul CEC cu privire la rezultatele preliminare, în special despre rata participării la vot și numărul de voturi necesare pentru victoria în primul tur pot fi considerate înșelătoare pentru public, susțin experții ENEMO.

O altă problemă depistată a fost faptul că studenții care studiază în altă localitate decît cea în care își au viza de reședință nu au putut vota în secțiile imediat apropiate de locul de studii, cu toate că astfel de inițiative au parvenit.
Cazuri de încălcări grave ale drepturilor fundamentale – încălcarea secretului de vot, intimidarea etc. – au fost observate în secțiile de vot amenajate în spitalele de psihiatrie și penitenciare.

Din 10 octombrie pînă în prezent, patru echipe de observatori au urmărit procesul de votare în 56 de secții și activitatea a trei consilii electorale de circumscripție. La fel, cinci observatori au monitorizat situația în șapte secții de vot din străinătate.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?