Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1387
Preşedintele stiri: 4015

Oraşul fără încălzire. Apartamente de bloc, încălzite cu lemne

15 noi. 2016,, 12:10   Externe
1597 0

Oraşul fără încălzire. Apartamente de bloc, încălzite cu lemne
Foto: capital.ro

Apartamentele din oraşul Orşova, judeţul Mehedinţi sînt încălzite pe timpul iernii cu lemne, deoarece nu există sistem centralizat de încălzire.


Blocurile din Orşova sînt brăzdate de coşurile de evacuare a fumului. Oamenii spun că nu au ce să facă şi îndură în fiecare iarnă acelaşi chin. 3.100 de apartamente sînt în această situaţie. Cel mai greu este pentru cei în vârstă, care apelează la vecini să îi ajute cu căratul lemnelor. Nici nu îşi mai amintesc vremurile când aveau căldură în toată casa.

Conducerea Primăriei Orşova spune că a discutat cu o firmă austriacă pentru proiecte de centrale de bloc, însă totul a picat pentru că nu există asociaţii de locatari, iar mulţi au şi renunţat la apartamente sau pleacă la rude pe timpul iernii. Străzile oraşului sînt împânzite de barăci unde oamenii îşi depozitează lemnele.

Vechiul sistem de încălzire centralizată, care a fost construit odată cu strămutarea oraşului, în anul 1970, şi care funcţiona cu păcurină, s-a distrus treptat după anul 1989, potrivit autorităţilor. Fostul primar al municipiului Orşova în legislaturile 1986-1989 şi 2004 - 2008, Constantin Negulescu, susţine că de-a lungul timpului s-au făcut mai multe studii, dar populaţia Orşovei nu poate susţine costurile unui sistem centralizat.

După degradarea sistemului centralizat de încălzire, Primăria Orşova a vândut majoritatea spaţiilor în care funcţionau centralele către diverşi agenţi economici, astfel încât la momentul actual în aceste locaţii funcţionează spălătorii şi chiar baruri. Lipsa sistemului centralizat de încălzire degradează şi aspectul municipiului Orşova. Deşi ar trebui să fie unul dintre cele mai cochete oraşe din judeţul Mehedinţi, dată fiind poziţia sa geografică, iarna municipiul este cel mai trist. Străzile sînt pline de barăci, iar coşurile scoase din apartamente pentru fumul din sobe înnegresc pereţii exteriori ai blocurilor.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?