X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

În decembrie va avea loc a treia rundă de privatizare din acest an

11 noi. 2016,, 13:00   Economie
3127 1

Агентство публичной собственности готовит в декабре новый раунд приватизации
Foto: capital.market.md

Agenţia Proprietăţi Publice (APP) de pe lîngă Ministerul Economiei anunţă a treia rundă de privatizare a proprietăţii publice, în cadrul căreia intenţionează să obţină peste 1,4 miliarde de lei.


Majoritatea absolută a obiectelor şi pachetelor de acţiuni scoase la vînzare au fost scoase de numeroase ori la licitaţii, însă fără succes.

Surse din cadrul APP au relatat că la concursul comercial pentru privatizare au fost scoase 14 bunuri în valoare de aproape 600 mil. lei. Cel mai scump dintre acestea este Fabrica de Sticlă din Chişinău, al cărei preţ iniţial este de 232 mil. lei, şi Combinatul poligrafic din Chişinău – de 149 mil. lei. Comparativ cu runda a doua de privatizare, din septembrie, preţul primului lot a fost micşorat cu 11 mil. lei, iar preţul celui de-al doilea lot a rămas neschimbat.

La concursul investiţional au fost scoase pentru privatizare cinematografele din oraşele Făleşti şi Leova. Suma totală a mijloacelor financiare, raportată la preţul iniţial de vînzare, constituie 900 de mii de lei, fiind cu 95 de mii de lei mai mic decît cel de la licitaţia precedentă. Volumul minim al investiţiilor trebuie să constituie 2,2 mil. lei (+0,4 mil. lei). Termenul limită de depunere a ofertelor pentru participare la concursuri este 16 decembrie.

La licitaţia cu strigare, care se va desfăşura pe 15 decembrie, au fost scoase pentru privatizare 15 bunuri, inclusiv patru întreprinderi de stat, şase complexe de bunuri imobile şi cinci obiecte nefinalizate.

Preţul total de expunere este de 46 125 600 de lei. Termenul limită de depunere a cererilor de participare la licitaţie este 14 decembrie.

Cel mai scump obiect este blocul administrativ al Institutului de Microbiologie şi Virusologie, amplasat pe bulevardul Dacia din Chişinău, cu un teren aferent de peste 9 ha. Obiectul este propus spre vînzare deja opt ani consecutiv, dar fără succes. În acest răstimp, preţul iniţial al obiectului – 32 mil. lei – s-a redus de circa 20 de ori. Construcţia blocului administrativ a fost suspendată în anul 1994, avînd un nivel de finisare de 48%.

Printre obiectele puse în vînzare pentru prima dată se numără Institutul de Proiectări "Iprocom" (preţul iniţial de 3,5 mil. lei), baza de odihnă "Lux" de la Vadul lui Vodă (470 mii lei) şi baza turistică "Moldova" din Ucraina (8,1 mil. lei).

La licitaţiile de la Bursa de Valori din 12-16 decembrie sînt propuse pachete de acţiuni ale statului a 23 de întreprinderi, la preţul iniţial de 773,9 mil. lei. Printre loturi se numără fabrica de covoare "Floare-Carpet" (59,486%), hotelul "Chişinău" (60,179%) şi compania de construcţii "Ceramica-T" din Taraclia (60,191%). În acelaşi timp, comparativ cu licitaţia precedentă, din listă au fost eliminate combinatul de vinuri "Barza Albă" (100%), companiile de petrol "Comerţ-Petrol" (100%) şi "Combustibil Solid" (78%), combinatul de tutun "Tutun-CTC" (90,81%),


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?