X 
Eurovision stiri: 517
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1385
Preşedintele stiri: 4006

Şevciuk atacat in Rusia de Sovietul Suprem Transnistrean

3 noi. 2016,, 08:45   Politică
4399 4
ВС призвал Россию защитить ПМР от "политических амбиций" Шевчука
Foto: tiras.ru

Sovietul Suprem al autoproclamatei RMN s-a adresat către conducerea Rusiei cu solicitarea "de a garanta stabilitatea şi legitimitatea pe pământul transnistrean".


Despre aceasta se menţionează în declaraţia adoptată miercuri de deputaţi, adresată autorităţilor ruse în legătură cu "numeroasele adresări ale cetăţenilor care sînt îngrijoraţi de situaţia care s-a creat în republică în ajunul alegerilor prezidenţiale".

În document se menţionează că Transnistria "se confruntă cu o nouă ameninţare: pentru prima dată în procesul alegerilor, conducerea în exerciţiu a întreprins măsuri care arată disponibilitatea de a aplica metode de forţă în lupta nu doar cu oponenţii politici, dar şi cu poporul propriu".

Astfel deputaţii au apreciat declaraţiile preşedintelui Evghenii Şevciuk din care reiese că, "dorind să se menţină la conducere şi să menţină mecanismele care au dus deja la degradarea economiei şi la sărăcirea populaţiei, guvernarea actuală nu intenţionează să rămînă în cadrul normelor juridice".

Astfel, la 28 octombrie, cu două luni şi jumătate pînă la alegeri, conducerea a adoptat "decretul privind aplicarea de către Forţele Armate ale RMN a armelor, tehnicii militare şi mijloacelor speciale pentru participarea la desfăşurarea unei operaţiuni antiteroriste".

"Avînd în vedere că nu a fost vorba de nici un fel de ameninţare teroristă asupra Transnistriei, decretul a fost perceput de către transnistreni drept o tentativă de a prezenta drept o ameninţare exprimarea liberă a voinţei cetăţenilor, care sînt gata să-i dea vot de neîncredere preşedintelui Şevciuk", menţionează autorii declaraţiei.

Ei au mai scris că pe 21 octombrie, într-un discurs către susţinătorii săi, Şevciuk a declarat deschis despre posibilitatea dizolvării Sovietului Suprem, "în pofida faptului că acest lucru contravine Constituţiei, al cărui garant el trebuie să fie pînă la expirarea mandatului său".

"În condiţiile în care preşedintele declară despre disponibilitatea de a-şi apăra susţinătorii şi de a face presiuni asupra oponenţilor, încălcînd normele de drept, poporul transnistrean consideră că poate fi apărat de uzurparea puterii şi că legitimitatea poate fi menţinută doar prin atragerea atenţiei Rusiei şi conducerii ei asupra evenimentelor din RMN. Trebuie să excludem orice scenarii de revoluţii colorate, indiferent de la cine ar veni ele", consideră deputaţii.

În declaraţie se menţionează că "ambiţiile politice iresponsabile ale preşedintelui şi celor din anturajul lui nu trebuie să fie o ameninţare pentru viitorul Transnistriei şi pentru interesele Federaţiei Ruse în regiune".

Pe 11 decembrie, în Transnistria vor avea loc alegeri prezidenţiale. Principalii concurenţi sînt consideraţi a fi Evghenii Şevciuk şi preşedintele Sovietului Suprem, Vadim Krasnoselski.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?