X 
Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4023

Prezența la vot la alegeriile prezidențiale a depășit 40% (DOC)

30 oct. 2016,, 16:25   Politică
3620 0
Явка на президентских выборах превысила 40% (ДОК)
Foto: privesc.eu

Mai mult de 40% din alegători s-au prezentat la urne la alegerile prezidențiale de astăzi, 30 octombrie, transmite NOI.md.


Potrivit Comisiei Electorale Centrale (CEC), mai mult de 40% din alegători s-au prenzentat la secțiile de votare să-și exprime votul. Astfel, conform datelelor preliminare, difuzate în timp real, la 16:10 mai mult de 1 milion 156 mii de alegători și-au realizat dreptul la vot.

Femeile participă la vot într-o proporție mai mare ca bărbații – 52.75% dintre alegători sînt reprezentantele sexului frumos. În ceea ce privește vîrsta, grupul cel mai reprezentativ de alegători au fost cei a căror vîrstă variază de la 56 la 70 de ani – aproape 32%. Cetățenii cu vîrsta cuprinsă între 41-55 de ani reprezintă 26,23% din din numărul total de alegători. Numărul tinerilor sub varsta de 25 de ani care s-au prezentaeste la secțiile de votare este foarte mic – aproximativ 9%.

Menționăm că alegerile prezidențiale au fost declarate valabile la orele 14:30. La acel moment rata de participare a depășit 33,3%, adică pragul pentru declararea alegerilor valabile.

Precizăm că președintele poate fi declarat ales în primul tur de scrutin dacă primeste sprijinul a 50% plus o persoană din numărul total al alegătorilor. Rezultatele primului tur vor fi recunoscute de către Comisia Electorală Centrală numai în cazul în care la urnele de votare se vor prezenta mai mult de o treime din cetățenii cu drept de vot. Dacă nici unul dintre candidați nu va întruni numărul necesar de voturi în primul tur de scrutin, la 13 noiembrie va avea loc al doilea tur, între primii doi candidați stabiliți în ordinea numărului de voturi obținute în primul tur.

Pentru postul de prețedinte candidează nouă persoane, dintre care șase sînt reprezintanți ai partidelor politice, iar ceilalți trei – candidați independenți. Favoriții alegerilor prezidențiale, potrivit sondajelor de opinie, sînt liderul Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, și președintele Partidului "Acțiune și solidaritate”, Maia Sandu.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?