X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Tănase: Președintele nu e o figură cu competențe decizionale

20 oct. 2016,, 16:08   Politică
5010 12

Foto: timpul.md

Chiar dacă șeful statului va fi ales prin vot direct, Republica Moldova rămîne un stat cu un regim parlamentar clasic, susține președintele Curții Constituționale, Alexandru Tănase, citat de NOI.md.


Într-un interviu acordat Europei Libere, Tănase precizează că revenirea la alegerile directe ale președintelui nu influențează în niciun fel lista de competențe a șefului statului, ele rămînînd aceleași ca și pînă la decizia Curții Constituționale din 4 martie curent.

„Moldova este un stat cu un regim parlamentar clasic şi în niciun caz nu trebuie făcută confuzia de a porni în analiza modelului de organizare statală de la modalitatea de alegere a şefului statului. În campanie sigur că se pot face tot felul de promisiuni, de aceasta şi sînt campaniile electorale, pentru ca societatea să înţeleagă care sînt viziunile politice ale candidaţilor. Dar candidaţii, sigur, nu pot oferi nici locuri de muncă, nu pot face nici drumuri şi multe-multe alte lucruri, care, de obicei, mai sună prin campanii, deoarece sînt competenţe exclusive ale guvernului”, a explicat Alexandru Tănase.

Potrivit președintelui CC, noul șef de stat va continua să aibă anumite competențe în domeniul apărării și în sfera relațiilor externe, dar și aceste atribuții vor fi împărțite cu membrii Guvernului.

În opinia lui Tănase, chiar dacă unii candidați la președinție promovează fie mesaje unioniste, fie în sprijinul ideii de integrare europeană sau al apropierii de Rusia, la modul real un șef de stat nu poate angaja o țară în vreun proiect politic. „Preşedintele este o figură cu o puternică voce politică. Şi în campanie candidaţii enunţă acele idei politice şi viziuni pe care le au, pentru ca oamenii să înţeleagă cum va acţiona acest şef de stat şi ce mesaj politic va avea. Nu este însă o figură care ar avea competenţe decizionale pe niciun domeniu, din păcate”, a concluzionat Tănase.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?