X 
Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

Cîți bani a costat instituțiile încălcarea Legii antitutun?

19 oct. 2016,, 13:45   Societate
2630 1
Во сколько обошлись заведениям нарушения антитабачного закона?
Foto: cronica-valcii.ro

Timp de patru luni de la intrarea în vigoare a Legii antitutun, la buget au fost încasați peste 48 de mii de lei.


Totodată, Ministerul Afacerilor Interne (MAI), Ministerul Sănătății (MS) și Inspectoratul General al Poliției (IGP) aduc la cunoștința administratorilor localurilor consecințele încălcării modificărilor la Legea privind controlul tutunului. Acest fapt a fost comunicat comunicat astăzi, 19 octombrie, de către participanții la o conferința de presă consacrată analizei procesului de punere în aplicare a Legii antitutun, relatează NOI.md.

Instituțiile de resort efectuează inspecții nu în scopul sancționării contravenienților, ci pentru a familiariza un număr cît mai nare de proprietari ai localurilor cu modificările la legislația antitutun. Anunțul a fost făcut de medicul-șef al Centrului de Sănătate Publică, Luminița Suveică.

„Începînd cu luna iunie, managerii localurilor în care au fost înregistrate încălcările au achitat amenzi în valoare totală de 48 mii 800 de lei. De obicei, totul se limitează la perfectarea unui proces-verbal de constatare a contravențiilor, fără a ajunge la suspendarea activității instituțiilor, deși legea prevede că în cazul unei încălcări grave instituția poate fi închisă pe o perioadă de cinci ani. Din fericire, proprietarii localurilor merg în întîmpinare și, în caz de dezacord cu anumite prevederi ale legii, ei ne anunță”, a comunicat Suveică.

Viceministrul Afacerilor Interne Dorin Purice a menționat că autoritățile ajută în mod activ voluntarii care conving oamenii să nu încalce legea. „Dacă punem totul pe umerii poliției, efectul va fi mai curînd negativ decît viceversa. Problemele în implementarea legii antitutun pot fi soluționate doar în ​​strînsă cooperare cu societatea”, s-a arătat convins membrul Guvernului.

„Am lansat un program-pilot în cadrul căruia voluntarii comunică cu reprezentanții localurilor și vorbesc despre beneficiile legii antitutun, cu sprijinul MAI și al poliției. Proiectul este implementat în raionul Anenii Noi, Sîngerei și Cahul, precum și în sectorul Buiucani al capitalei. În viitorul apropiat arealul de distribuire a programului se va extinde încă în cîteva raioane”, a comunicat viceministrul de interne.

Șeful Direcției securitate publică a IGP, Marin Maxian, a adăugat că cooperarea autorităților publice cu societatea are efecte pozitive. Voluntarii contribuie la informarea unui număr mare de oameni, ceea ce nu întotdeauna pot face ministerele și poliția. La rîndul său, noi sîntem dispuși să oferim asistență consultativă cu privire la dotarea spațiilor pentru fumat cu echipamente”, a declarat purtătorul de cuvînt al poliției.

Legea antitutun a intrat în vigoare la 31 mai curent în baza modificărilor la Legea privind controlul tutunului, adoptate în Parlament la 29 mai. Amendamentele prevăd interzicerea fumatului în spații închise și semiînchise, amenzi pentru fumatul la locul de muncă, în locurile publice și transportul public, precum și necesitatea instalării la distanța de cel puțin 10 metri de la intrarea în clădire a unor cabine pentru fumat.

Cetățenii Moldovei care fumează în locurile interzise riscă amenzi în valoare de pînă la 1400 de lei, iar sancțiunile pentru proprietarii de localuri care permit clienților și vizitatorilor să fumeze ating valoarea de 10 mii de lei.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?