X 
Eurovision stiri: 519
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1386
Preşedintele stiri: 4011

Boțan, despre cheltuielile suportate de candidații la președinție

18 oct. 2016,, 15:55   Politică
2984 3

Foto: hotnews.md

Analiza cheltuielilor de campanie electorală arată că miza este foarte mare în aceste alegeri, în pofida opiniei că funcţia de preşedinte nu e cea mai importantă, notează NOI.md.


Declarația aparține analistului politic Igor Boțan, director al Asociației ADEPT. În opinia lui, cei 12 candidați înscriși în cursa electorală pot fi grupați în trei categorii: cinci foarte bogați; doi care nu au suportat cheltuieli și alți doi care nu au prezentat la CEC rapoarte financiare. Analistul a remarcat că cei mai mulți bani sînt cheltuiți de concurenți pentru publicitatea electorală, televizată sau stradală.

„Avem hectare de publicitate vizuală în oraşe. Dacă era într-o ţară mai mult sau mai puţin asigurată cu o clasă politică decentă, probabil, nu era atît de iritantă această publicitate. Dar cînd vezi chipurile oamenilor care au contribuit real, prin semnarea protocoalelor secrete, prin împărţirea instituţiilor de drept şi de reglementare, care au dus la furtul miliardului, că sînt afişaţi pe hectare de spaţiu publicitar, sigur că este iritant acest lucru. Este şi explicaţia celor care deservesc campaniile acestor candidaţi bogaţi – ei pun accentul pe cultura noastră politică. Ei spun că moldovenii nu au discernămînt, pot fi amăgiţi”, a remarcat Igor Boțan într-un interviu pentru Europa Liberă.

Analistul politic este de părere că publicitatea în exces are totuși un efect limitat și nu e în măsură să influențeze radical scorul candidaților. „Candidaţii care fac abuzuri sînt la limita sub 10%. Este şi dezamăgirea pentru guvernarea lor. De aceea, eu cred că aceşti bani au venit uşor la aceşti candidaţi şi pleacă la fel de uşor”, a concluzionat Boțan.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?