Transnistria stiri: 1392
Preşedintele stiri: 4030

Nu a fost depusă nicio cerere pentru funcţia de procuror general

17 oct. 2016,, 11:39   Societate
2489 1
Ни один кандидат не подал документы на пост генерального прокурора
Foto: moldova.org

A mai rămas o săptămînă pînă la încheierea concursului, însă niciun candidat nu a depus actele pentru funcţia de procuror general. Informația a fost comunicată de ofiţerul de presă al Procuraturii Generale, Maria Vieru.


Concursul a fost anunţat de Consiliul Procurorilor. Potrivit Legii cu privire la procuratură, Consiliul trebuie să selecteze un candidat şi să-l prezinte preşedintelui spre aprobare. Noua lege a intrat în vigoare la 1 august, însă Parlamentul încă nu a făcut amendamentele la Constituţie. De aceea procurorul va fi numit pe Parlament, aşa cum este stipulat în Constituţie şi în legea abrogată.

În legătură cu aceasta, opoziţia a acuzat guvernarea că "vrea să numească procurorul pînă la alegerile preşedintelui, pentru a-l lipsi pe şeful statului de acest drept". Candidatul la funcţia de preşedinte Maia Sandu a declarat în acest sens că Parlamentul vrea să-l numească în funcţia de procuror general pe interimarul Eduard Harunjen.

Termenul de depunere a cererilor expiră la 24 octombrie. Potrivit legislaţiei, procurorul general al republicii poate deveni un cetăţean al Moldovei care cunoaşte limba de stat, are diplomă în domeniul dreptului, de absolvire a studiilor superioare de licenţă şi studiilor superioare de masterat sau alt act de studii în domeniul dreptului, echivalent acestora. Candidatul trebuie să aibă cel puţin 10 ani experienţă de muncă în domeniul dreptului, dintre care cel puţin cinci ani în calitate de procuror. El trebuie să se bucure de o reputaţie ireproşabilă. În ultimele şase luni candidatul nu trebuie să fi făcut parte din Consiliul Superior al procurorilor şi în decurs de trei ani să nu fi fost membru de partid.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?