X 
Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4022

$50 mii pentru avocaţi, în dosarul privind recursul „Komstroi”

17 oct. 2016,, 11:33   Societate
2186 0
Выделено $50 тыс. на адвокатов в деле по кассации "Комстрой"
Foto: pravoedelo.perm.ru

Guvernul va aloca din fondul de rezervă $50 mii pentru plata onorariului companiilor de avocatură "DLA Piper France" LLP (Franţa) şi BAA "ACI Partners" (Moldova) care vor prezenta interesele RM la Curtea de Casaţie de la Paris.


Potrivit unei hotărîri de Guvern, ei vor apăra interesele Moldovei în examinarea recursului companiei ucrainene "Komstroi" (succesorul de drepturi al "Energoalians" din Ucraina - "I.") împotriva hotărîrii Curţii de Apel Paris din 12 aprilie 2016.

Atunci Moldova a avut cîştig de cauză în proces. Curtea a declarat drept ilegală hotărîrea Curţii de Arbitraj din 25 octombrie 2013 potrivit căreia Moldova trebuia să achite o sumă enormă de bani companiei ucrainene pentru neachitarea energiei electrice furnizate republicii în anii '90 ai secolului trecut.

Potrivit Curţii de Apel Paris, atunci procesul s-a desfăşurat cu încălcări şi instanţa de arbitraj nu avea dreptul să pronunţe o asemenea sentinţă.

Decizia Curţii a permis deblocarea conturilor Întreprinderii de Stat "MoldATSA", responsabile de asigurarea zborurilor şi controlului transportului aerian al Moldovei. Conturile au fost blocate timp de aproape un an în urmă în Belgia, în baza cererii depuse de "Komstroi".

Litigiul judecătoresc în instanţele internaţionale al "Energoalians" împotriva Moldovei a început în anul 2010, cînd compania ucraineană a atacat Moldova în instanţa de arbitraj internaţională, care a declarat că RM a încălcat prevederile Acordului energetic şi a obligat-o în 2013 să achite reclamantului 592 mil. lei şi $540 mii. Autorităţile RM nu au fost de acord şi au atacat hotărîrea la Curtea de Apel Paris.

Ministerul Justiţiei a anunţat un concurs pentru selectarea avocaţilor, în urma căruia a fost selectată compania BAA AICI Partners în parteneriat cu DLA Piper UK LLP. În 2014, Guvernul a alocat din fondul de rezervă $192 mii pentru apărarea intereselor sale în instanţele internaţionale în litigiul cu compania ucraineană.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?