X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504

Studiu: Decalajul dintre cei bogați și săraci, tot mai mare în capitală

16 oct. 2016,, 11:00   Capitala
6716 10

Исследование: В столице все больше разрыв между богатыми и бедными
Foto: independent.md

Decalajul dintre cei bogați și cei săraci este tot mai mare în capitală, iar rata sărăciei este în creștere, arată un studiu realizat de Programul Națiunilor Unite de Dezvoltare (PNUD) Moldova, citat de NOI.md.


Studiul de caz numit „Inegalitățile Moldovei urbane” arată că în Chișinău, oamenilor le este greu să își găsească un loc de muncă bine plătit. Locuitorii capitalei mai au de suferit din cauza accesului limitat la servicii de bază de calitate, la locuințe corespunzătoare, precum și a infrastructurii de calitate joasă. Toți acești factori duc la inegalități socio-economice dintre diferite grupuri de persoane.

„Majoritatea persoanelor intervievate au remarcat faptul că inegalitatea dintre oamenii din Chișinău devine mai acută – cei bogați devin mai bogați, iar cei săraci devin și mai săraci. În opinia lor, viața în Chișinău este marcată de stres continuu și presiune psiho-emoțională permanentă", a declarat Alexandru Oprunenco, specialist de politici la PNUD Moldova.

Un alt aspect important se referă la accesul la locuințe. Peste 7% dintre familiile din mediul urban și 11% dintre familiile care locuiesc în municipiul Chișinău nu au case, apartamente și trăiesc în locuințe închiriate. Plata chiriei afectează mai sever șansele familiilor tinere de a avea propria locuință.

Inegalitatea de șanse persistă și în timpul angajării, în rîndul anumitor grupuri de populație: tinerii fără experiență de muncă, vîrstnicii, mamele cu copii mici.

Studiul de caz a fost elaborat în baza datelor statistice și administrative existente și analiza istoriilor a circa 1000 de femei și bărbați. De asemenea, au avut loc trei discuții de grup pentru a colecta date calitative: cu șomeri; persoane cu venituri mici; familii tinere cu copii, fără spațiu de locuit.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?