Eurovision stiri: 524
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1429
Preşedintele stiri: 4014

Boțan: Repetarea situației din timpul alegerilor din 2014 trebuie evitată

11 oct. 2016,, 12:47   Politică
3698 4

Foto: europalibera.org

Directorul Asociației pentru Democrație Participativă, Igor Boțan, consideră că autoritățile moldovenești trebuie să întreprindă toate măsurile pentru a evita repetarea situației de la secțiile de vot din străinătate în timpul alegerilor din 2014, notează NOI.md.


Atunci sute de moldoveni din Federația Rusă au stat la cozi interminabile pentru a-și exercita dreptul la vot, din cauza numărului redus de secții. Potrivit lui Igor Boțan, Comisia Electorală Centrală trebuie să garanteze dreptul la vot al tuturor cetățenilor, indiferent unde sînt localizați și indiferent de opțiunile geopolitice.

„Sigur că istoria se poate repeta mai ales în orașele mari – Moscova, Sankt Petersburg. Avem experiența din 2014, acolo este obligatoriu ca cetățenilor să li ofere acest drept. Autoritățile de asta sînt autorități – să ia în considerație toți factorii ce împiedică un drept garantat de Constituție. Aspectul geopolitic trebuie înlăturat. Nu putem tratata concetățenii noștri care sînt la muncă în Italia și Federația Rusă de o manieră diferită: că unii ar fi susținători ai ideii europene, iar ceilalți ai ideii euro-asiatice. Acești factori trebuie excluși, pentru că cetățeanul este cel care emană suveranitate”, a explicat Igor Boțan, fiind solicitat să comenteze decizia CEC cu privire la numărul secțiilor de vot deschise peste hotare.

Totodată, analistul a menționat că CEC trebuie să ofere anumite explicații pe marginea modului în care a stabilit numărul secțiilor de vot într-o țară sau alta.

La alegerile prezidențiale din 30 octombrie, peste hotare vor fi deschise 100 de secții de votare. În Federația Rusă urmează a fi deschise cu trei secții de vot mai multe față de scrutinul precedent, cînd au fost cinci secții.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?