X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

La ce înţelegeri au ajuns Filip şi Poroşenko

10 oct. 2016,, 09:15   Societate
5427 4
О чем Филип договорился с Порошенко?
Foto: gov.md

Republica Moldova şi Ucraina își vor dinamiza cooperarea comercial-economică, precum şi vor construi la punctul de trecere a frontierei Palanca-Maiaki-Udobnoe, în cadrul Proiectului Parteneriatul Estic şi cu suportul Uniunii Europene, un punct modern de traversare a frontierei, dotat cu cele mai performante echipamente.


Asupra acestui lucru au convenit premierul Moldovei, Pavel Filip, şi președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, în cadrul întrevederii la punctul de trecere a frontierei Palanca-Maiaki-Udobnoe, comunică NOI.md.

Cei doi oficiali au dorit să sublinieze prin locația aleasă determinarea și deschiderea către o cooperare de succes dintre Moldova și Ucraina. Totodată, ei au remarcat dialogul politic bun dintre părți.

Pavel Filip și Petro Poroșenko au specificat că ambele state au dovedit eficiență și interesul pentru a soluționa orice fel de probleme care au apărut, spre exemplu, în domeniul circulației cetățenilor.

„Punctul Palanca este un simbol al prieteniei și bunei înțelegeri dintre țările noastre. Am decis ca împreună cu Uniunea Europeană să construim aici un punct comun de trecere a frontierei”, a declarat președintele Ucrainei.

Părțile au convenit, în cadrul proiectului Parteneriatului Estic, cu susținerea Uniunii Europene, să construiască pe acest segment un punct modern de traversare a frontierei, dotat cu cele mai performante echipamente.

Uniunea Europeană alocă în acest scop fondurile necesare, iar echipele de grăniceri din Moldova și Ucraina vor asigura o trecere rapidă și fără probleme a frontierei.

„Foarte frecvent cetățenii, atunci cînd aud despre colaborare, se gîndesc la ceva abstract. Astăzi această colaborare capătă contururi concrete, aceste proiecte vor fi realizate, deoarece există voința necesară și ele sînt în interesul cetățenilor Moldovei și Ucrainei”, a accentuat premierul Pavel Filip.

Potrivit şefului Guvernului de la Chișinău, odată cu lansarea acestui proiect, nu vor mai exista cozi, iar procedurile de control vamal vor fi efectuate foarte rapid și în confortul cetățenilor celor două țări.

Oficialii au remarcat că au fost discutate mai multe aspecte ale relațiilor bilaterale și s-a ajuns la înțelegeri concrete. Între acestea, organizarea în timpul apropiat a întrevederii dintre premierul moldovean si omologul său ucrainean, precum și pregătirea ședinței Comisiei mixte moldo-ucrainene pentru cooperare comercial-economică, care nu s-a mai întrunit din anul 2011.

Pavel Filip și Petro Poroșenko au declarat că înțelegerile la care s-a ajuns vor contribui la impulsionarea în continuare a cooperării în domeniile economic, cultural, umanitar și social.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?