Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4017

Proteste la Budapesta. Cel mai mare ziar de opoziție a fost închis

9 oct. 2016,, 15:30   Externe
3238 2

Foto: www.libertatea.ro

Proteste la Budapesta. Aproximativ 2000 de unguri au protestat în capitala Ungariei față de închiderea principalului ziar de opoziție din țară, Nepszabadsag.


Mai multe ONG-uri afirmă că publicaţia a fost închisă pentru că a publicat materiale critice la adresa Guvernului Viktor Orban şi au decis să organizeze o manifestaţie în faţa Parlamentului.

Partidul de opoziţie Jobbik (radical) l-a acuzat pe Orban pentru închiderea ziarului, spunînd că partidul Fidesz vrea să controleze toată presa din ţară. Președintele Parlamentului European a avut și el o reacție în acest caz.

“Închiderea bruscă a Nepszabadsag stabileşte un precedent îngrijorător. Sînt solidar cu ungurii care protestează”, a declarat preşedintele Martin Schulz, pe Twitter.

Proprietarii publicaţiei, Mediaworks, au afirmat sîmbătă că au suspendat activitatea ziarului şi contractele angajaţilor lui din cauza scăderii vînzărilor, fapt ce a dus la datorii semnificative. Mediaworks, care a cumpărat Nepszabadsag în 2014, a afirmat că vînzările au scăzut cu 74% în ultimii 10 ani, notează BBC News.

“Pentru a reuşi şi a ne concentra pe deplin pe această sarcină prioritară, toate operaţiunile Nepszabadsag (inclusiv print şi online – n.r.) vor fi suspendate începînd de astăzi (sîmbătă – n.r.) pînă cînd o nouă formă va fi decisă şi va putea fi implementată”, se arată pe site-ul ziarului, nol.hu.

Angajaţii, care au primit sîmbătă scrisori prin care au fost informaţi de decizia Mediaworks, au afirmat că închiderea este un şoc şi au vorbit chiar de un puci.

În ultima sa ediţie, de sîmbătă, cotidianul a scris despre un ministru al Guvernului Orban care a folosit un elicopter pentru a ajunge la o nuntă.

De altfel, Nepszabadsag este principalul cotidian de centru-stînga din ţară, independent din punct de vedere politic, deşi de multe ori prezintă argumentele opoziţiei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?