Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Moldova va primi din partea României încă 3 mil. euro

7 oct. 2016,, 13:15   Economie
3072 8
Молдова получит от Румынии еще 3 млн. евро
Foto: dw.com

Moldova va primi din partea României un grant suplimentar de 3 mil. euro pentru modernizarea încă a 83 de grădiniţe de copii, comunică NOI.md.


Potrivit ministrului Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, Vasile Bîtcă, acest fapt este prevăzut de Programul de cooperare pe anul 2016 între guvernele ambelor ţări pentru realizarea Acordului interguvernamental dintre Moldova şi România privind implementarea Programului de asistenţă tehnică şi financiară în baza asistenţei financiare nerambursabile acordată ţării noastre de partea română, în valoare de 100 de milioane de euro.

Cabinetul de Miniştri a adoptat decizia de a iniţia negocierile şi semnarea Programului nominalizat de cooperare pe anul 2016.

După cum a menționat Vasile Bîtcă, în cadrul negocierilor preliminare partea română și-a anunțat disponibilitatea de a aloca anul curent încă 3 mil. euro din grantul comun de 100 mil. euro pentru implementarea încă a 83 de proiecte pentru dezvoltarea infrastructurii în domeniul educațional, în particular, pentru reparația și modernizarea grădinițelor de copii, ce va permite crearea unor condiții mai bune pentru copii.

Anterior s-a comunicat că, în baza asistenței financiare alocate de România în valoare de 23 mil. euro, în Moldova au fost reparate 832 de grădinițe de copii. De acest program a beneficiat fiecare a doua grădiniță de copii din Moldova și peste 200 de mii de persoane: copii care frecventează grădinițele de copii de standard european; părinți, care pot munci, știind că copiii lor se află în siguranță; angajați și cadre pedagogice asigurate cu loc de muncă.

Programul de asistență tehnică și financiară acordată de Guvernul României pentru construcția și renovarea instituțiilor preșcolare din Moldova a demarat în anul 2014 și este implementat de Fondul de investiții sociale. Pe parcursul a doi ani s-au alocat 23 mil. euro pentru reparația și reconstrucția a 832 de grădinițe de copii în toate raioanele țării.

Banii acordați de autoritățile României au fost utilizați pentru modernizarea sistemelor de termoficare ale grădinițelor de copii, înlocuirea geamurilor și acoperișurilor blocurilor de studii, achiziționarea mobilei și echipamentului nou, amenajarea terenurilor de joacă pentru copii.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?