X 
Eurovision stiri: 524
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1429
Preşedintele stiri: 4015

Municipiul Chişinău – cel mai favorabil pentru trai, iar raionul Șoldăneşti – cel mai nefavorabil

23 sep. 2016,, 16:15   Societate
4351 0
Самым неблагоприятным для жизни признан район Шолдэнешть
Foto: youtube.com

Municipiile Chişinău şi Bălţi sînt cele mai favorabile localităţi din Moldova din punctul de vedere al securităţii demografice.


Acestea sînt concluziile ratingului "Indicele integral teritorial de securitate demografică", lansat de Centrul de Cercetări Demografice în parteneriat cu Fondul ONU pentru Populaţie (UNFPA).

Surse din cadrul Centrului au relatat că Indicele a fost întocmit din patru blocuri: dezvoltarea demografică, sănătatea populaţiei, siguranţa socială şi condiţiile pe piaţa forţei de muncă.

Municipiile Chişinău şi Bălţi au acumulat cel mai mare punctaj: 70,2 şi, respectiv, 60,6 puncte, iar raionul Şoldăneşti a acumulat cele mai puţine puncte – 44,6.

Viceministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei Anastasia Oceretnîi a spus la lansarea studiului că "monitorizarea continuă a securităţii demografice este foarte necesară, prezentînd un suport în elaborarea politicilor bazate pe evidenţe ca să atingem scopul de a asigura populaţia ţării cu un trai mai bun. Autorităţile publice locale pot folosi aceste date pentru a veni cu strategii de dezvoltare la nivel local".

Expertul UNFPA în Moldova Eduard Mihalaş a subliniat că "UNFPA Moldova va oferi suport Guvernului Moldovei pentru o regîndire a politicilor demografice, inclusiv în reducerea discrepanţelor teritoriale, astfel încît acestea să fie fundamentate pe drepturile omului, dovezi şi experienţa internaţională, pentru a răspunde la scăderea rapidă a populaţiei, speranţei de viaţă joasă, îmbătrînirii demografice şi a migraţiei forţei de muncă".

În domeniul demografic cele mai înalte valori s-au înregistrat pentru municipiul Chişinău (67,5) şi raioanele Dubăsari (66,7) şi Ialoveni (66,4), iar cele mai mici valori sînt în raioanele Briceni, Ocniţa şi Donduşeni, care au acumulat cel mai mic punctaj – între 30,5 şi 37,4.

În domeniul sănătăţii cel mai înalt punctaj a acumulat raionul Nisporeni – 72,6 puncte, urmat de Chişinău şi raioanele Orhei, Cimişlia şi Cahul, care s-au încadrat în limitele 65-70 puncte. Raioanele care au acumulat cel mai mic punctaj sînt: Sîngerei, Floreşti, Cantemir şi Şoldăneşti.

În domeniul social prima poziţie este ocupată de Chişinău, cu 88,4 puncte, valoare de două ori mai mare decît cea minimă pe ţară, înregistrată în raioanele Cantemir, Teleneşti şi Şoldăneşti.

În domeniul ocupaţional cel mai înalt punctaj acumulează Chişinăul (57,2). Locul doi îl ocupă Bălţiul cu 42 de puncte, urmat de raionul Cimişlia (40,4). Raioanele Donduşeni şi Ocniţa ocupă ultimele locuri în clasificare la capitolul ocupaţional, cu mai puţin de 30 de puncte.

În opinia autorilor, rezultatele studiului demonstrează un decalaj semnificativ în dezvoltarea socioeconomică şi demografică a unităţilor administrativ-teritoriale. Lipsa oportunităţilor de angajare în cîmpul muncii, salariile mici şi gradul scăzut de siguranţă socială corelează cu sporul migraţional negativ, contribuind la agravarea situaţiei demografice, depopularea şi aprofundarea procesului de îmbătrînire demografică. În condiţiile actuale, promovarea unei strategii de dezvoltare teritorială axată pe dezvoltarea echilibrată a regiunilor şi creşterea standardelor de viaţă a populaţiei prezintă o direcţie prioritară a politicilor de stat.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?