X 
Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4023

Cehia susţine aspiraţiile europene ale Republicii Moldova

21 sep. 2016,, 08:15   Politică
2545 1
Чехия подтверждает поддержку европейского курса Mолдовы
Foto: vesti.md

Cehia susţine aspiraţiile europene ale Republicii Moldova şi este deschisă pentru a transmite experienţa acumulată în procesul de implementare a Acordului de Asociere cu UE.


Despre aceasta a anunţat delegaţia Comisiei pentru Afaceri ale Uniunii Europene a Senatului Republicii Cehe la întrevederea de marţi, la Chişinău, cu preşedintele Parlamentului, Andrian Candu.

"Rezolvarea problemelor economice generează stabilitate politică", a subliniat preşedintele Comisiei, VГЎclav Hampl.

Andrian Candu, de asemenea, consideră că Cehia are un potenţial enorm şi practici eficiente, în diferite domenii, care pot fi preluate de Republica Moldova, inclusiv prin dezvoltarea unor proiecte investiţionale în sectorul energetic, respectiv, al energiei regenerabile. El a îndemnat oamenii de afaceri cehi să investească în economia RM, în special în agricultură şi industria uşoară.

Speakerul a mulţumit autorităţilor cehe pentru suportul oferit Republicii Moldova în cadrul proiectelor de dezvoltare. Anual, Republica Moldova este beneficiară de asistenţă în valoare de circa $3 din partea Cehiei, în domenii precum dezvoltarea socială, asigurarea cu apă potabilă şi servicii sanitare, agricultura, protecţia mediului, buna guvernare şi societatea civilă.

Andrian Candu s-a referit la priorităţile curente ale Republicii Moldova în calitate de stat asociat al UE, care rezultă din implementarea consecventă a Acordului de Asociere, respectiv restabilirea economică a ţării, în special a sectorului bancar, recuperarea încrederii cetăţenilor şi a partenerilor de dezvoltare.

"Odată cu semnarea Acordului de Asociere ne-am confruntat cu interdicţia de comercializare a produselor moldoveneşti pe piaţa tradiţională de export, iar Republica Moldova a privit această criză ca pe o oportunitate, orientîndu-se spre piaţa UE, care are un potenţial enorm. Implementarea Acordului de Asociere presupune desfăşurarea unor reforme importante pentru ţara noastră: reforma în justiţie, lupta împotriva corupţiei, consolidarea sectorului bancar şi a celui energetic, asigurarea condiţiilor de transparenţă şi legislaţie fiscală atractivă pentru comunitatea de business şi afaceri, atragerea investiţiilor etc.", a declarat Candu.

În opinia sa, decepţia cetăţenilor moldoveni faţă de UE vine din greşelile făcute de clasa politică, utilizând însemnele Uniunii Europene.

"Aşteptările populaţiei au fost mari, de aceea şi dezamăgirile au fost la fel de mari. La creşterea acestei decepţii a mai contribuit frauda bancară comisă şi consecinţele acesteia", a menţionat speakerul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?