Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

În Transnistria se desfăşoară festivităţile consacrate aniversării a 10-a de la referendumul privind aderarea la Rusia

17 sep. 2016,, 11:30   Politică
20706 5
В Приднестровье проходят торжества в честь референдума о присоединении к России
Foto: forum.md

Vineri, în Transnistria au început festivităţile consacrate aniversării a 10-a de la "Referendumul republican al RMN privind relaţiile cu Rusia şi Moldova".


În acţiunile festive sînt implicaţi chiar şi copiii. Astfel, în toate instituţiile preuniversitare din regiune lecţiile au început cu Ora clasei, cu tema "Alegerea noastră - Rusia!". Lecţia s-a desfăşurat la ordinul Ministerului Educaţiei cu scopul "de a contribui la studierea istoriei Rusiei şi Transnistriei, de a forma la generaţie în creştere sentimentul patriotismului şi al conştiinţei civice, al valorilor moral-spirituale, de a familiariza tânăra generaţie cu trecutul, prezentul şi viitorul RMN, de a forma respectul pentru adevărul istoric".

Principalul eveniment a fost conferinţa ştiinţifică "Rusia - alegerea strategică a poporului transnistrean" la Universitatea Transnistreană, organizată în comun cu MAE.

Rectorul universităţii, Galina Sanduţa, a amintit că la 17 septembrie 2006, la referendum, transnistrenii "şi-au confirmat încă o dată cursul de stat".

"97% din alegători s-au pronunţat pentru independenţa RMN cu aderarea ulterioară la Rusia. Rezulatele au confirmat voinţa poporului multinaţional al Transnistriei de reunire cu patria istorică", a spus ea.

Liderul de la Tiraspol, Evghenii Şevciuk, a recunoscut că rezultatele referendumului "nu sunt acceptate unilateral de comunitatea internaţională şi deocamdată nu au dus la recunoaşterea internaţională pe larg a republicii".

"Însă acest fapt nicidecum nu pune la îndoială obiectivitatea şi temeiul premiselor istorice, politice, juridice şi civilizate, care au determinat poporul transnistrean să aleagă calea dezvoltării suverane. În cei 26 de ani, în Transnistria s-a format o colectivitate de sine stătătoare - poporul transnistrean, care cuprinde reprezentanţii tuturor naţionalităţilor ce locuiesc în republică", consideră el.

Potrivit lui Şevciuk, "continuând tradiţiilor generaţiilor în vârstă, Transnistria merge cu încredere pe calea independenţei, construind un stat stabil şi puternic".

Duminică, în centrul oraşului Tiraspol, sărbătoarea se va desfăşura cu genericul "Împreună cu Rusia!". La sărbătoare vor evolua orchestrele MAI şi a Ministerului Apărării. Apoi vor avea loc competiţii sportive. Seara va avea loc un concert cu participarea colectivelor de muzică din oraş.

Festivităţile se desfăşoară conform unei dispoziţii emise de preşedinte, care a inclus data de 17 septembrie 2006 în lista zilelor comemorative din Transnistria. Totodată, el a semnat decretul "Cu privire la realizarea rezultatelor referendumului republican din 17 septembrie 2006". Potrivit documentului, "direcţia prioritară a politicii interne a RMN este ajustarea sistemului de drept al Transnistriei în conformitate cu legislaţia federală a Federaţiei Ruse".
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?