Transnistria stiri: 1435
Preşedintele stiri: 4036

Un pretendent la funcţia de preşedinte atrage atenţia la discriminarea candidaţilor independenţi

14 sep. 2016,, 16:33   Politică
2623 0
Претендент на пост президента Молдовы обращает внимание на дискриминацию независимых кандидатов
Foto: tribuna.md

Pretendentul la funcţia de preşedinte al Moldovei Vadim Brînzan a declarat că "legislaţia moldovenească îi discriminează pe cei care vor să candideze la funcţia de preşedinte în calitate de candidat independent".


Despre aceasta el a declarat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă.

"Potenţialii candidaţi independenţi sînt discriminaţi atunci cînd sînt puşi pe picior de egalitate cu pretendenţii înaintaţi de partide. Este foarte greu pentru un om, fără resurse administrative şi fără susţinere politică, să adune cel puţin cîte 600 de semnături din 18 raioane ale ţării. Acest fapt este aproape imposibil", a menţionat Brînzan.

Membrii grupului de iniţiativă pentru colectarea semnăturilor în susţinerea candidaturii lui Vadim Brînzan au spus că se încalcă dreptul cetăţenilor Moldovei din stînga Nistrului de a participa la toate etapele procesului electoral.

Liderul grupului de iniţiativă, Ştefan Gligor, a menţionat că "cetăţenii din raioanele de est ale republicii au vrut să semneze pentru Vadim Brînzan, însă au aflat că nu au acest drept".

"Legislaţia stipulează că listele cu semnături pe care pretendenţii trebuie să le depună la CEC trebuie semnate şi de autorităţile publice locale. Însă, aşa cum în raioanele de est ale ţării nu există autorităţi alese constituţional, cei peste 200 de mii de cetăţeni moldoveni din regiunea transnistreană pierd automat posibilitatea de a semna în susţinerea unui pretendent la calitatea de candidat la alegerile prezidenţiale. Este un un paradox faptul că alegătorii din regiunea transnistreană pot vota la alegeri în dreapta Nistrului, dar semnături în susţinerea candidaţilor nu pot aplica. E o încălcare a drepturilor lor civile", a subliniat Gligor.

Termenul de depunere a listelor cu semnături expiră la 29 septembrie. Mai mulţi pretendenţi la funcţia de preşedinte s-au confruntat cu probleme serioase în procesul de colectare a semnăturilor şi se tem că nu vor reuşi să-şi înregistreze candidatura.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?