Transnistria stiri: 1383
Eurovision stiri: 506

Filip: Embargoul impus de Rusia determină Moldova să caute noi pieţe

14 sep. 2016,, 16:27   Economie
3429 13
Филип: Эмбарго со стороны России вынуждает Молдову искать новые рынки
Foto: gov.md

Prim-ministrul Pavel Filip consideră că embargoul impus de Rusia determină Moldova să caute noi pieţe de desfacere, sporind competitivitatea producţiei.


El și-a exprimat opinia într-un interviu pentru Consiliul Atlantic, în care insistă din nou asupra combaterii propagandei ruseşti în Republica Moldova, vorbeşte despre modul în care ţara noastră reduce dependenţa energetică faţă de Moscova, dar şi de ce alegerile din 30 octombrie sînt importante pentru parcursul european al RM.

Întrebat ce impact au avut sancţiunile ruseşti asupra Moldovei, Pavel Filip a spus că autorităţile de la Chişinău au demonstrat că sînt capabile să utilizeze aceste sancţiuni ca o oportunitate de creştere şi ţara noastră să devină mai vizibilă şi să obţină acces la mai multe pieţe occidentale. Totuşi premierul a spus că piaţa rusă este importantă.

"Rusia rămîne o piaţă importantă pentru noi şi ne dorim să lucrăm constructiv cu ea. Sperăm că Moscova înţelege că produsele din Moldova sînt unice, iar într-o lume industrializată aceste calităţi pe care le au produsele noastre se găsesc mai dificil", a subliniat Filip.

Premierul îşi mai doreşte ca Republica Moldova în 10 ani să devină nu doar mai independentă energetic, dar şi să ajungă un actor regional pe acest segment, din contul concentrării pe proiecte concrete, cum ar fi gazoductul Iaşi-Ungheni şi îmbunătăţirea eficienţei energetice.

"În legătură cu problema propagandei ruseşti, lucrăm la un nou cod al audiovizualului care are menirea să protejeze spaţiul mediatic moldovenesc şi să limiteze impactul influenţei acestui mod de informare. Pentru ca Moldova să continue să se dezvolte, este importat ca cetăţenii noştri să aibă acces la conţinut autohton, liber de influenţe externe. Totodată, aş vrea să subliniez, de asemenea, şi nevoia de educaţie civică, iar în acest sens aştept cu nerăbdare să se lucreze în cadrul societăţii civile pentru a îmbunătăţi acest lucru", a declarat Filip.

Referindu-se la importanţa alegerilor prezidenţiale din 30 octombrie, Pavel Filip a spus că, "pentru a păstra cursul de dezvoltare proeuropean, este nevoie de sprijin din partea societăţii".

"Moldova nu şi-a atins pe deplin potenţialul în ceea ce priveşte consolidarea democratică, stabilitatea economică şi aspiraţii internaţionale, în parte din cauza problemelor noastre interne şi parţial din cauza influenţelor străine care nu au lucrat întotdeauna în favoarea noastră. Trebuie să rămînem fideli cursului proeuropean, dar acesta necesită sprijin din partea societăţii", a explicat Filip.

El a spus că actualul guvern "lucrează din greu pentru a prezenta oamenilor integrarea Moldovei în UE aşa cum este: un proces coerent, eficient, care va ajuta la obţinerea stabilității şi prosperității în cadrul familiei europene".

"Sper că viitorul preşedinte va înţelege pe deplin necesitatea de a menţine interesul Moldovei de aderare la UE pe o traiectorie lină şi stabilă. Acest guvern, mandatat pînă în 2018, va rămîne puternic proeuropean. Sper să avem o muncă de echipă productivă; trebuie să ne păstrăm interesul Moldovei în inimile şi minţile noastre", şi-a exprimat speranţa Filip.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?