X 
Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4017

Cercetători ruși, blocați pe o insulă din Oceanul Arctic din cauza urșilor polari

14 sep. 2016,, 16:00   Externe
2461 0

Белые медведи взяли в осаду полярную метеостанцию на острове в Арктике
Foto: tass.ru

Cercetătorii ruși sînt blocați pe o insulă din Oceanul Arctic de mai bine de două săptămîni, după ce stația meteo în care locuiesc a fost înconjurată de urși polari.


Cinci oameni de știință, dintre care două cupluri căsătorite, de la o stație meteo de pe o insulă din Oceanul Arctic, aflată la nord de Siberia, au fost înconjurați de zece urși adulți și cîțiva pui de urs de aproape două săptămîni. Aceștia au început să le ucidă câinii și nu mai au torțe de semnalizare cu care speriau și alungau animalele. Unul dintre cîinii cercetătoriilor a fost omorît pe 31 august de un urs polar.

Ceea ce e mai grav este faptul asediul acestora va continua pentru că va dura cel puțin o lună pînă cînd oamenii de știință vor primi ajutoare. Stația meteo Polyarnaya se află pe insula Troynoy, situată la o distanță de peste 4.500 km de Moscova, fiind mai aproape de Canada decât de capitala rusă.

Vassiliy Shevchenko, seful retelei de monitorizare meteo de stat ce deține stația a declarat că le va trimite mai mulți cîini pentru protectie și torțe cu nava Mikhail Somov, în aproximativ o lună, precizând că se ia în considerare trimiterea mai devreme de torțe.

„Urșii trăiesc în Arctic, după cum bine știți, și nu putem să îi împiedicăm să se plimbe prin zonă. În cel mai rău caz, șeful stației are o armă”, a mai spus Vassiliy, făcînd referire la faptul că dacă situația se înrăutățește, cei cinci cercetători se pot apăra cu ajutorul armei. Anul acesta urșii polari s-au înmulțit în zonă și de aceea oamenii de știință au fost nevoiți să folosească mai multe torțe.

Între timp, activitatea meteorologică ce presupune deplasarea la locurile de observație a fost abandonată, iar cercetătorii au fost sfătuiți să fie precauți și să nu iasă din stația meteo decît în situații excepționale. Potrivit autorităților ruse, nu este prima dată cînd cercetătorii care merg pe această insulă au avut de-a face urșii polari din zonă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?