Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4015

Experţi: Continuarea implementării DCFTA pe întreg teritoriul ţării este foarte importantă

13 sep. 2016,, 16:30   Economie
2651 1
Эксперты: Очень важно продолжение внедрения DCFTA
Foto: trm.md

Experţii consideră foarte important ca Acordul de constituire a Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător RM-UE (DCFTA) să continue a fi implementat pe întreg teritoriul ţării, inclusiv în Transnistria.


Despre aceasta a declarat coordonatorul politicilor de integrare europeană de la Institutul pentru Reforme şi Politici Europene, fostul ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene Iulian Groza.

Marţi, la conferinţa "Doi ani de implementare DCFTA", organizată de Ministerul Economiei, el a menţionat că "Transnistria participă la acord, iar acest lucru este avantajos pentru regiune din punct de vedere economic". Groza a calificat decretul liderului transnistrean Evgheni Şevciuk, privind integrarea economică cu Rusia drept "o acţiune politică preelectorală, care nu are nimic comun cu economia".

"Pentru ambele maluri ale Nistrului este foarte important ca DCFTA să fie implementat pe întreg teritoriul ţării. Aici este un avantaj dublu: economic şi politic. Deocamdată rezultatele sînt modeste, părţile nu au înaintat în problema apropierii legislaţiei. Însă, pe termen lung, acest lucru este absolut necesar", consideră Groza.

Referindu-se la procesul de implementare DCFTA la malul drept al Nistrului, el a menţionat că "au fost atinse anumite succese, însă Moldova încă nu reuşeşte să asimileze cotele de export în Uniunea Europeană, în special, de fructe".

"Implementarea Acordului de Asociere s-a confruntat cu o presiune enormă din partea unor politicieni. Această confruntare internă, de asemenea, a afectat rezultatele", a spus expertul.

Directorul Centrului "Expert-group", Adrian Lupuşor, a menţionat circumstanţele dificile care s-au creat în perioada de implementare a DCFTA.

"E vorba şi de rezistența opoziţiei de stînga, şi de situaţia politică instabilă, cînd timp de doi ani au fost schimbaţi şase prim-miniştri. Afară de aceasta, Rusia a impus embargo la importurile din Moldova. Toate acestea au subminat unele aspecte pozitive pe care aveam dreptul să mizăm. În acelaşi timp, temerile cele mai rele nu s-au adeverit", a remarcat Lupuşor.

În opinia lui, graţie creării Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător cu UE, Moldova a reuşit să menţină o stabilitate economică relativă.

"În această perioadă exporturile în ţările CSI s-au redus cu 51%, iar în alte ţări - cu 18%. Dacă nu ar fi fost DCFTA, scăderea exporturilor ar fi constituit, în general, 40%", consideră expertul.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?