X 
Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4017

Calmîc: Acordul DCFTA ofertă Moldovei o mulțime de oportunităţi

13 sep. 2016,, 15:50   Economie
2341 0
Калмык: Соглашение DCFTA предоставляет Молдове много возможностей
Foto: ng.ru

Viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Octavian Calmîc, consideră că Acordul de creare a Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător RM-UE (DCFTA) ofertă Moldovei o mulţime de oportunităţi. El și-a expus opinia marţi, în cadrul conferinţei "Doi ani de implementare DCFTA".


"Acordul este un document unic, care oferă perspective pentru dezvoltarea economiei, creşterea exportului, atragerea investiţiilor. Documentul conţine multe provocări, ministerele şi agenţiile urmează să îndeplinească alte peste 300 de angajamente. Nu am avut în istorie un asemenea acord, pe 1000 de pagini. Este important că documentul nu este limitat în timp, el va fi perfecţionat în funcţie de necesităţile Moldovei", a subliniat Calmîc.

El a menţionat că exportul produselor moldoveneşti în ţările Uniunii Europene a crescut cu 64%, iar după semnarea Acordului, pe piaţa UE au început să-şi exporte producţia 1100 de companii moldoveneşti.

"Această tendinţă a început în anul 2008. În ultimii doi ani, exportul în ţările UE a constituit 2,2 mld. dolari, ceea ce constituie 13%. În aceeaşi perioadă, exportul pe alte pieţe s-a redus cu 25%. Este foarte important că în această perioadă au fost atrase investiţii suplimentare în valoare de peste 35 mil. dolari", a spus vicepremierul.

Potrivit lui, Acordul DFCTA prevede nu doar măsuri pentru dezvoltarea comerţului, dar şi modernizare în 12 domenii, precum atragerea investiţiilor, sectorul energetic, achiziţii publice, protejarea proprietăţii intelectuale, tehnologii informaţionale, îmbunătăţirea mediului de afaceri, crearea infrastructurii pentru dezvoltarea businessului.

"Acesta este un document politic şi economic complex, dar, totodată, este şi Foaia de parcurs, de a cărei implementare trebuie să se ocupe întreaga societate, căci ea este necesară pentru dezvoltarea stabilă şi creşterea nivelului de trai. Doi ani este un termen foarte mic pentru a vorbi de rezultate. Avem aşteptări mari de la implementarea DCFTA, acum avem rezerve pentru creşterea exporturilor în UE cu 15-18%, în special, din contul produselor de origine animală şi vegetală", a menţionat Calmîc.

Răspunzînd la întrebări, el a subliniat că "piaţa UE oferă posibilităţi enorme pentru cei care pot să le folosească".

"Piaţa UE absoarbe excesele de producţie de zahăr, cereale, alcool etilic şi alte produse din RM. În acelaşi timp, noi încă nu am putut folosi toate posibilităţile de majorare a exporturilor de fructe şi legume, de alcool şi de alte tipuri de produse", a remarcat Calmîc.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?