Eurovision stiri: 514
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1384
Preşedintele stiri: 4004

Hollande, în vizită de stat la București

12 sep. 2016,, 13:46   Externe
2352 0

Олланд летит в Румынию открывать завод Airbus
Foto: bloomberg.com

Președintele francez François Hollande se va afla marți în vizită de stat în România, cu trei zile înaintea unui summit european post-Brexit la Bratislava menit a da un nou suflu Uniunii Europene, zguduită de decizia Marii Britanii de a părăsi blocul comunitar, comentează luni AFP.


Relația dintre Franța și România, susține Parisul, ilustrează "Europa pe care o dorim pentru mâine: o Europă a investițiilor, o Europă a creșterii îndreptate spre tehnologiile viitorului, o Europă a securității".

În ochii Franței, România se distinge între celelalte țări din Europa Centrală, cum ar fi Ungaria sau Slovacia, cărora șeful statului francez le-a reproșat deschis joia trecută, fără a le numi, că nu își asumă "responsabilitatea" europeană. Și asta chiar dacă, a spus el, UE și-a deschis brațele "pentru a termina cu totalitarismul" după prăbușirea blocului sovietic, notează France Presse.

În schimb, Parisul a salutat "eforturile considerabile" ale Bucureștiului pentru punerea în aplicare a PNR — schimbul de date privind pasagerii curselor aeriene în Europa, instrument în lupta împotriva terorismului—, pentru combaterea corupției și crimei organizate sau pentru primirea de refugiați.

Ultima vizită de stat a unui președinte francez la București a fost cea a lui François Mitterrand în 1991, reamintește AFP.

Pentru a simboliza dimensiunile științifică și industrială a relației franco-române, François Hollande va vizita marți dimineață Laserul ELI-NP de la Măgurele, aflat în centrul unui program de cercetare european destinat dezvoltării celor mai puternice lasere din lume. Aplicațiile vor fi multiple, de la tratarea cancerului la fizica materialelor, trecând prin retratarea deșeurilor nucleare.

"Sistemul de lasere va putea dezvolta o energie reprezentând 10% din cea a soarelui", a precizat pentru AFP Victor Zamfir, directorul părții române a acestui proiect.

În cursul după-amiezii de marți, Hollande va inaugura fabrica Airbus Helicopters de la Brașov, de unde "primele elicoptere ar urma să iasă în 2018, cu condiția să existe rapid o comandă semnificativă", a precizat pentru AFP Serge Durand, director general al acestei filiale a grupului aeronautic european Airbus.

François Hollande va fi însoțit de circa 30 de directori de companii franceze, semn al intensității legăturilor economice cu România, unde constructorul de automobile Dacia, filială a Renault, generează singur aproape 3% din PIB, notează agenția France Presse.

Însă această vizită va fi de asemenea ocazia de a confirma seria de evenimente culturale prevăzute pentru 2018, anul celebrării centenarului României moderne, o țară marcată de o puternică tradiție francofonă. Aproape 15% dintre români vorbesc limba lui Moliere, predată pe scară largă în școlile din România, încheia agenția franceză de presă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?