X 
Eurovision stiri: 519
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1386
Preşedintele stiri: 4014

Testul de sînge care ar putea depista cancerul înainte de apariția primelor simptome

7 sep. 2016,, 19:00   Externe
4783 0

Появился тест для диагностики рака до появления его симптомов
Foto: rg.ru

Un test simplu de sînge, care funcționează ca un detector de fum și descoperă cancerul înainte de apariția primelor simptome, ar putea salva zeci de mii de vieți.


Cercetătorii britanici dezvoltă, în acest moment, un test care poate detecta celulele mutante cu mult timp înainte ca persoanele care suferă de cancer să se confrunte cu primele simptome.

Testul ar putea fi folosit pentru a testa persoanele care se confruntă cu un risc ridicat de apariție a cancerului. Acestea ar avea, astfel, șansa de a beneficia de tratament înainte de instalarea propriu-zisă a bolii, conform publicației britanice The Sun.

Pînă în prezent, testul, care este foarte ieftin și rapid, a fost folosit asupra persoanelor suspectate că ar suferi de cancer la esofag. Cu toate acestea, cercetătorii din cadrul Universității Swansea speră că testul va putea fi folosit și în cazul pacienților care ar putea suferi de alte tipuri de cancer.

Ce spun specialiștii


În loc să caute cancerul în sine, testul detectează potențialele mutații letale din celulele roșii din sînge.

„Detectorul de fum nu detectează prezența focului din casele noastre, ci produsul său: fumul. Acest test detectează cancerul prin detectarea ”fumului” – celulele mutante din sînge. Vechea zicală care ne spune că nu iese fum fără foc se aplică și în acest caz, unde nu există cancer fără celule mutante”, a declarat specialistul implicat în cercetare, profesorul Gareth Jenkins.

Rezultatele testului, aplicat inițial pe 300 de pacienți, sînt încurajatoare, iar specialiștii plănuiesc o testare la scară largă a „detectorului de fum”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?