Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Filip a solicitat urgentarea soluționării problemelor în ramura farmaceutică

6 sep. 2016,, 09:00   Societate
3335 4
Филип потребовал ускорить решение проблем в фармацевтической отрасли
Foto: gov.md

Prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip, a solicitat urgentarea implementării Planului de acțiuni pentru soluționarea problemelor din domeniul farmaceutic, relatează NOI.md.


El a făcut acest lucru în cadrul unei ședințe cu participarea reprezentanților structurilor responsabile pentru realizarea Planului de acțiuni menționat, convocate în vederea dezbaterii minuțioase a acțiunilor nerealizate și a modalităților de înlăturare a piedicilor în implementarea acestora.

Premierul a atenționat că principalul scop al echipei guvernamentale în acest domeniu este asigurarea ordinii pe piața medicamentelor în vederea oferii cetățenilor a unui acces liber la produse medicale calitative la prețuri accesibile.
Potrivit datelor Agenției Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale, doar în august pe piață au fost autorizate circa 300 de produse farmaceutice noi. Numărul total al preparatelor incluse în Catalogul de medicamente a atins 4,4 mii de denumiri.

Totodată, Pavel Filip și-a exprimat nemulțumirea în legătură cu faptul că pînă acum nu au fost realizate cîteva măsuri incluse în Plan. Unul dintre cele mai importante obiective a fost extinderea cu 50 la sută a listei de medicamente compensate de stat.

Premierul a solicitat Ministerului Sănătății și Companiei Naționale de Asigurări în Medicină să aprobe și să publice pînă la finele lunii septembrie noua listă a medicamentelor compensate.

Un alt subiect al ședinței a vizat formarea și înregistrarea prețurilor la medicamente. Astfel, au fost constatate cîteva probleme care tergiversează aceste procese. În acest context premierul a solicitat Ministerului Sănătății și Agenției Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale să traseze exact obiectivele în vederea evitării blocajelor. În acest sens urmează a fi aprobat un proiect de lege.

Șeful Guvernului a mai solicitat să se întreprindă toate măsurile necesare pentru asigurarea bunei desfășurări a achizițiilor centralizate de preparate medicale la nivel național, precum și să se intensifice activitatea de comunicare pe acest segment. Premierul consideră că atît specialiștii, cît și pacienții și beneficiarii de servicii medicale trebuie să fie informați corect și complet despre programele Guvernului în domeniile respective.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?