X 
Eurovision stiri: 514
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1384
Preşedintele stiri: 4004

Hollande confirmă organizarea unui summit privind Ucraina în "formatul Normandia"

5 sep. 2016,, 11:27   Externe
2276 2

Foto: www.agerpres.ro

Președintele francez Francois Hollande a confirmat luni organizarea "în următoarele săptămîni" a unui summit al liderilor ucrainean, francez, german și rus privind situația din Ucraina, relatează agenția France Presse.



"Am convenit să organizăm în următoarele săptămîni un summit între Germania, Franța, Rusia și Ucraina", a declarat șeful statului francez, care participă de duminică la summitul G20 de la Hangzhou, în estul Chinei.

"În Ucraina, trebuie să continuăm procesul (de pace) de la Minsk, să reglăm punctele de blocaj actuale, în special în legătură cu punerea în aplicare a statutului special, situația de securitate și absența încrederii între părți", a subliniat el într-un mesaj pe contul său de Facebook.

Perspectiva unui astfel de summit în 'formatul Normandia' a fost evocată duminică seară de o sursă diplomatică franceză la capătul unei întîlniri între președintele francez și omologul său rus Vladimir Putin, care a început într-o atmosferă glacială.

Ca preambul, președintele rus a afirmat, caustic: "Astăzi, am discutat îndelung mari dosare economice internaționale, propun să ne ocupăm acum de micile chestiuni modeste care privesc atît Rusia, cît și Franța".

La rîndul său, Francois Hollande i-a cerut să găsească "o rezolvare politică" la conflictul din Siria.

'Formatul Normandia' își are numele de la prima întîlnire în patru asupra Ucrainei care i-a reunit pe președinții francez și rus, precum și pe cancelarul german Angela Merkel și președintele ucrainean Petro Poroșenko în marja comemorărilor marcate de împlinirea a 70 de ani de la debarcarea aliaților din Normandia, la 6 iunie 1944.

"L-am alertat pe președintele rus asupra gravității crizei umanitare la Alep și asupra internaționalizării conflictului", a adăugat de asemenea Hollande pe Facebook în legătură cu Siria, evidențiind totodată că "lupta împotriva terorismului" este obiectivul lor comun.

"Urgența este de a opri această catastrofă printr-un armistițiu și de a avansa mai repede spre negocieri", a adăugat el, estimînd că "nimic nu ar fi mai grav decît divizarea Siriei".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?