Eurovision stiri: 519
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1386
Preşedintele stiri: 4007

Francois Hollande: Intervenția Turciei în Siria, risc de vîlvătaie generală

30 aug. 2016,, 14:47   Externe
2407 1

Foto: www.agerpres.ro

Președintele francez, Francois Hollande, a avertizat marți în legătură cu ''riscurile de vîlvătaie generală'' în Siria odată cu ''intervențiile multiple, contradictorii'', ale Turciei și Rusiei, relatează AFP.


''Aceste intervenții multiple, contradictorii, comportă riscuri de vîlvătaie generală'' în Siria, a declarat șeful statului francez într-un discurs rostit în fața Conferinței ambasadorilor la Palatul Elysee, evocînd îndeosebi intervenția militară a Ankarei împotriva kurzilor. ''Este absolut urgentă oprirea luptelor'', a adăugat el.

''Franța face apel la un armistițiu imediat'', a insistat Hollande, reamintind că ''Siria trăiește de cinci ani o tragedie îngrozitoare'', îndeosebi la Alep, unde are loc ''o catastrofă umanitară'' la scară mare.

''De aproape un an, Rusia acordă sprijin regimului lui Bashar Al-Assad, care folosește acest sprijin pentru a-i bombarda pe rebeli, dar și populațiile civile, ceea ce face jocul extremiștilor din toate părțile''. Și ''acum Turcia este cea care alege să-și trimită armata pe teritoriul sirian pentru a se apăra împotriva Daesh (gruparea Stat Islamic), ceea ce e perfect de înțeles după atacurile pe care le-a suferit această țară, și pentru a-și controla frontiera, ceea ce și aici e de admis'', a spus președintele francez.

Turcia însă întreprinde ''acțiuni împotriva kurzilor care luptă ei înșiși împotriva SI cu sprijinul coaliției'', a deplîns președintele francez.

Referindu-se la un raport al ONU privind utilizarea de către regimul de la Damasc a armelor chimice după 2013, Hollande a apreciat că ''aceste crime nu pot rămîne nepedepsite''. Parisul ''colaborează pentru adoptarea unei rezoluții a Consiliului de Securitate'' al ONU ''pentru a condamna aceste acte abominabile și pentru a lua măsuri împotriva autorilor lor'', a spus președintele francez.

''Nimeni, nici un membru permanent al Consiliului de Securitate, nu are interesul de a banaliza folosirea armelor chimice'', aluzie la veto-urile constante ale Chinei și Rusiei față de orice condamnare a regimului de la Damasc.

''Prin urmare, fac apel la toți să-și asume responsabilitățile'', a conchis șeful statului francez.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?