X 
Transnistria stiri: 1391
Preşedintele stiri: 4027

Franța: Decretele anti-burkini favorizează 'stigmatizarea' musulmanilor

30 aug. 2016,, 14:35   Externe
2081 0
В ООН раскритиковали запрет на буркини во Франции
Foto: agerpres.ro

Înaltul Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului a salutat marți decizia luată de justiția franceză de a stopa interdicția portului burkini, costumul de baie islamic, apreciind că astfel pe decizii alimentează 'stigmatizarea' musulmanilor, transmite AFP.


'Aceste decrete nu îmbunătățesc situația securității; dimpotrivă, ele alimentează intoleranța religioasă și stigmatizarea persoanelor de confesiune musulmană din Franța, îndeosebi a femeilor', a menționat biroul înaltului comisar al ONU într-un comunicat de presă. 'Codurile vestimentare, precum decretele anti-burkini, afectează în mod disproporționat femeile și fetele și subminează autonomia acestora, negîndu-le capacitatea de a lua decizii independente cu privire la felul în care se îmbracă', se mai menționează în comunicat.

Potrivit agenției ONU, conform standardelor internaționale ale drepturilor omului, limitarea libertății oricărei persoane de a-și manifesta religia sau convingerile, inclusiv în ceea ce privește alegerea ținutelor vestimentare, 'nu este autorizată decît în circumstanțe extrem de limitate, precum protejarea securității publice, a ordinii publice, a sănătății publice sau a moralei'.

Mai mult, măsurile adoptate în numele ordinii publice trebuie să fie adecvate, necesare și proporționale, potrivit comunicatului citat.

Circa 30 de orașe de pe litoralul francez, îndeosebi pe Coasta de Azur, au interzis în această vară portul burkini. Vinerea trecută, cea mai înaltă jurisdicție administrativă din Franța, Consiliul de Stat, a suspendat unul dintre aceste decrete municipale și a avertizat primăriile că orice fel de interdicție a portului burkini trebuie să aibă la bază 'riscuri dovedite' la adresa ordinii publice.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?