Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Voronin: Viitorul președinte poate să fie păpușă, dar poate să fie și surprize

28 aug. 2016,, 13:22   Politică
4317 4

Foto: independent.md

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, Președintele Partidului Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM), Vladimir Voronin a vorbit despre amînarea plenarei CC din 27 august pentru 3 septembrie, alegerile prezidențiale, Congresul PCRM, ce planuri are fracţiunea PCRM pentru noua sesiune parlamentară, dar și despre evoluția situaţiei politice în continuare.



T.: Deşi PCRM a anunţat de ce a amînat plenara CC din 27 august, totuşi, se fac diferite presupuneri la această temă (gen, că nu aţi fi gata încă să luaţi unele decizii vizavi de prezidenţiale). Care e adevărul?

V.V.: Nu, pur și simplu s-a luat în calcul că zilele acestea au loc mai multe evenimente legate de Ziua Independenței și sînt implicați și mulți tovarăși din echipa noastră. Coincidența aceasta cu 27 august nu este prea bună pentru ca noi să sustragem cetățenii din teritoriu, ca să nu participe la manifestații. Mai bine să se petreacă sărbătorile și apoi noi ne întîlnim, reușim. Noi nici nu am știut de aceste cîteva zile de odihnă, de aceea și am decis să amînăm pentru 3 septembrie. Regret că sînt din acei care așteaptă întotdeauna surprize, dar aici nu există nici o surpriză, sîntem gata pentru orișice și întotdeauna am fost gata.

T.: La modul concret, ce decizii ar urma să fie adoptate la Plenara din 3 septembrie?

V.V.: Noi o să ne consultăm și o să luăm decizii importante. S-a solicitat de la fiecare membru al executivului politic opinia referitor la alegerile prezidențiale care sînt planificate. Dacă luăm în dinamică și ne întoarcem de la început, imediat pe 4 martie cînd a fost luată decizia CC despre schimbarea modalității de a alegere a Președintelui în mod direct de către popor, atunci PCRM și-a expus foarte dur poziția. Nu față de aceea că nu ne place procedura – ea este așa cum este stabilită de Constituție. Noi nu susținem așa fel de schimbări a Constituției, este o înjosire a Constituției. De aceea, noi din capul locului am spus că aceste alegeri nu o să aibă bază legitimă. Dacă nu acum, cînd la guvernare avem aceste grupări oligarhic criminale mafiotice, pe urmă oricum vor fi revizuite aceste hotărîri. Chiar și de istorie o să fie revizuite. Așa nu se procedează, nu cum vrea cineva, dar trebuie de procedat așa cum este stipulat în Constituție și în legea țării noastre.

T.: Dvs., personal, aţi accepta să candidaţi la Preşedinţia RM, dacă colegii vă vor propune?

V.V.: Eu deja am fost Președinte, știu ce înseamnă aceasta. Iarăși revin la acele modificări care le-a făcut obraznic de tot CC – ei au modificat numai sintagma legată de faptul că Președintele se alege în mod direct, și nu în Parlament, dar în balanța de împuterniciri dintre Parlament și Președinție nu au percutat nici o virgulă. De aceea, cum poate să fie Președintele ales de popor, Parlamentul – ales de popor și în ce relații reciproce o să fie acest Parlament cu Președinția. Ei sau vor să aleagă iar o păpușă, sau au alte planuri. Se pare că ei au dorința de a se menține la guvernare cu orice preț. Pe mine acest lucru, un așa preț nu mă interesează, nici într-un caz eu nu pot să mă implic în lucruri care nu sînt clare, care nu sînt bazate pe lege în genere.

T.: În genere, care va fi climatul în care se vor desfăşura alegerile prezidenţiale, în opinia Dvs.?

V.V.: Climatul va fi același care a fost și la ultimele alegeri parlamentare și locale. Deja s-a început falsificarea alegerilor prezidențiale. Zilele acestea am citit o cifră care a fost pronunțată de către CEC, că avem în țară peste 3 milioane de alegători, nici nu avem atîțea oameni, începînd de la copii din maternitate care o să se nască încă mîine. Adică, o să meargă aceleași scheme de fraudare a acestor alegeri, în capul mese vor fi puși banii, să vor cumpăra alegătorii, alte tehnologii și scheme nu sînt. O să alegă pe cine or vrea, chiar și un fotoliu pe care va fi scris Președinte. Eu nu în zadar vorbesc despre aceste lucruri, pentru că noi cunoaștem cum s-au petrecut ultimele alegeri în RM, numai prin falsificări. Deja nu le ajung falsificări în ziua alegerilor și în timpul alegerilor, dar fac aceste lucruri de mafiotizare, concentrare deja a acestor aleși în grupări. În Parlament vin cu 19 mandate, dar deja formează majoritate constituțională – le-a mai rămas 2-3 mandate. Sînt alegri prezidențiale impuse și falsificate împreună cu CC, tot așa rezultat vor obține. Foarte interesant este cine o să fie candidatul, asta o să fie o surpriză îmi pare că pentru mulți.

T.: Pe cine vedeţi principalii favoriţi în acest scrutin?

V.V.: Aceștia care s-au grăbit și și-au anunțat intențiile, clar lucru că ei cu orișice preț se vor Președinte. Eu ce-am observat pe parcursul așa-numitei vieți politice a mele personale, în situațiile cînd era necesar de promovat cadre și în situația cînd lucram cu aceste cadre – cine este mai puțin pregătit, acela vrea mai mari posturi și mai mult se zbate pentru aceste posturi. Cu părere de rău, nu pot să nominalizez acum pe cineva, dar nici nu e cazul. De ce să lucrez eu pentru ratingul cuiva? Poate să fie aleasă o păpușă, dar pot să fie și surprize.

T.: Ce planuri are fracţiunea PCRM pentru noua sesiune parlamentară?

V.V.: Vom înainta diferire proiecte, diferite modificări. Chiar primul proiect pe care o să-l înaintăm în timpul apropiat este un proiect de modificare a Constituției. Iacă după acest 4 martie, noi am analizat cum 4 membri ai CC și-au permis să violeze Constituția și nimeni nu-i poate opri în această țară. Am ajuns la concluzia că trebui de modificat în acest sens Constituția. De exemplu, CC la solicitarea cuiva (după regulament, care au dreptul să solicite modificări), după ce CC ia respectiva decizie respectivă, această decizie poate fi preluată spre executare numai după ce este votată de către Parlament cu majoritate constituțională. Nu 4 oameni, dar 68 oameni, adică Parlamentul să confirme legitimitatea acelei hotărîri. Eu vă spun conceptul, pentru că ea acum se pregătește.

Sînt și alte inițiative, noi avem posibilități și capacități să cunoaștem și să ne implicăm în orice ramură a tot ce constituie organizarea vieții în țara noastră, dar mai mult noi ne specializăm pe dimensiunea socială. În sesiunile precedente, la fel am muncit pe această dimensiune, sînt multe fărădelegi, sînt multe bătăi de joc față de copii, bătrîni, elevi și toți oamenii.

T.: Ce se va discuta la Congresul PCRM din noiembrie? Se zice că aţi putea să vă retrageţi din funcţia de Preşedinte al PCRM?

V.V.: Este un congres ordinar și tradițional, se va discuta raportul despre activitatea CC pe parcursul acelor ani, se va analiza acest raport și se vor face aprecierile activitățile. Ulterior, se trasează planurile de activitate a partidului pentru următorii termeni. Noi avem o comisie din membrii Comitetului central și nu numai, care lucrează pe două dimensiuni: prima dimensiune – dacă este necesar de efectuat modificări în statutul partidului și doi – dacă este necesar în ce context și cum trebuie să redactăm programul de activitate al partidului. Se lucrează de mai bine de trei luni.

Clar lucru ca la fiecare Congres va avea loc și alegerea organului de conducere, inclusiv, conform statutului, și alegerea Președintelui PCRM, care se alege de către tot congresul, de fapt ca și celelalte organe. Care vor fi propunerile referitor la conducerea partidului, începînd de la Președinte și Comitetul Central – va hotărî Congresul.

T.: Cum comentaţi informaţiile că fiul Dvs., Oleg, ar putea să vă ia locul în fruntea PCRM? În genere, i-aţi recomanda să facă politică în Moldova?

V.V.: Chestiile acestea sînt inventate de către jurnaliști. Nu știu, nu cred eu că e cazul ca partidele de la noi să fie transmise prin moștenire membrilor familiei – asta eu conceptual vorbesc. Oleg e pregătit, are două studii superioare, inclusiv Academia Administrării de Stat pe lîngă Președintele Federației Ruse – e unicul care a absolvit o astfel de Academie. Are capacitățile respective, dar cred că în situația dată nu e cazul ca prin moștenire să-i fie transmis partidul.

El se clarifică în politică destul de bine. Vede cîte o dată poate mai bine decît mine, pentru că știți cum e, dintr-o parte se vede mai bine, decît cînd ești implicat. Dacă ești implicat într-o activitate, din anumite motive și circumstanțe, uneori mai pierzi cîte un moment, respectiv cîte o dată vede lucruri mai interesante decît eu. Așa că e decizia exclusiv a lui.

T: Ce credeți despre inițiativa Premierului Filip de a fi comasate ministerele? Susțineți ideea de reorganizarea Guvernului?

V.V.: Este necesară o comasare a instituțiilor. În principiu noi sîntem predispuși să susținem, depinde ce se va propune prin această reorganizare și cu ce scop se va face ea. Sînt multe cazuri cînd reorganizarea se face în detrimentul cuiva. Mai mult decît atît, nu se face așa reorganizarea, iaca eu vreau și iaca așa vreau. Trebuie de făcut un studiu foarte atent și nu într-un grup restrîns. Pentru că dacă nu e gîndit bine, atunci poate rămîne o gaură, iar această gaură nu se ştie cu ce elemente va fi astupată – cu elemente de corupție sau cu altceva. Sînt multe nuanțe, noi vom studia atent ce se va propune.

T.: Cum credeţi că va evolua situaţia politică în continuare? Veţi susţine protestele anunţate de alte partide de opoziţie pentru perioada imediat următoare?

V.V.: Evoluția va fi dictată de așa-numitele alegeri prezidențiale. Cînd se vor implica în aceste alegeri, mai ales aceștia care se lupta cu orice preț pentru Președinție, ei o să uite de proteste. Protestele trebuie să fie direcționate spre ceva, pur și simplu să protestezi aiurea nu se merită. Chiar și împotriva guvernării – aici argumente sînt destule, dar tot una trebuie conceptual. Trebuie tema acestui protest să fie clar expusă.

De fapt, situația este foarte complicată în ceea ce ţine de viața de fiecare zi a cetățeanului în țara noastră. În orice zi poate să izbucnească o explozie socială nemaipomenită care nu o să fie controlată nici de partide și nici de guvernare. Mie îmi pare că ziua aceasta se apropie mult mai concret și mult mai real decît ceea ce o să se întîmple la viitoarele alegeri prezidențiale.

T.: Aveți deja trei strănepoți, iar recent ați devenit străbunic de fetiță. Povestiţi-ne cum ați primit noutatea? Ce emoții Vă încearcă? Cînd mergeți în vizită?

V.V.: Da, noi avem deja trei strănepoți și duminică Catiușa (Ecaterina – fiica lui Oleg Voronin) a născut o fetiță.
Cînd a fost jubileul meu de 75 ani, eu în toastul meu le-am mulțumit că familia noastră se dezvoltă, le-am dorit multă sănătate, dar și i-am rugat într-un fel, le-am dat un fel de nacaz: toți cîte o fată. Trei băieți avem, mulțumim frumos, sînteți bravo, dar și cîte o fată. Iată Catea prima a îndeplinit rugămintea mea. S-a născut duminică dimineața, în jurul orei nouă, se numește Leila. Numele este în cinstea mamei soțului Ecaterinei. De fapt, el mai are un frate și la el în familie s-a născut un băiat și i-au pus numele în cinstea tatălui – Musa. E o familie frumoasă, educată.

Cît despre cînd merg în vizită, nu știu. Le-am spus buneilor și fiicei Valentina să se pregătească și să plece să o vadă pe cea micuță. Așa prin Iphone noi deja am văzut-o, i-am auzit și vocea.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?