Transnistria stiri: 1383
Eurovision stiri: 505

Galbur, îngrijorat de continuarea aplicaţiilor militare ale GOTR în Transnistria

26 aug. 2016,, 12:31   Politică
6965 15
Галбур выразил озабоченность послу РФ
Foto: tv7.md

Viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Andrei Galbur, a exprimat din nou îngrijorarea autorităţilor moldoveneşti privind "continuarea aplicaţiilor militare ale forţelor armate ruse desfăşurate în comun cu structurile paramilitare ale regimului de la Tiraspol".


Potrivit Serviciului de presă al MAEIE, declaraţia a fost făcută la întrevederea de joi cu ambasadorul Federaţiei Ruse în RM, Farit Muhametşin, care i-a înmînat un mesaj de felicitare din partea omologului său rus, Serghei Lavrov, cu prilejul aniversării a 25-a a proclamării independenţei Republicii Moldova.

Referindu-se la problema transnistreană, Andrei Galbur a reiterat imperativul respectării prevederilor Acordului privind principiile soluţionării paşnice a conflictului armat din regiunea transnistreană a RM, semnat la 21 iulie 1992, în special în ceea ce ţine de obligaţiunea forţelor armate ale Federaţiei Ruse de a păstra neutralitatea.

De asemenea, el s-a pronunţat pentru relansarea dialogului pe marginea retragerii forţelor militare ruse şi a muniţiilor de pe teritoriul Republicii Moldova stocate în depozitele de pe malul stîng al Nistrului, conform hotărîrii Summitului OSCE de la Istanbul din 1999.

În cadrul întrevederii interlocutorii s-au referit la dinamica dialogului politic, precum şi la necesitatea valorificării în continuare a potenţialului de cooperare dintre cele două ţări.

De la sfîrşitul lunii iulie, Grupul Operativ al Trupelor Ruse (GOTR), dislocat pe teritoriul autoproclamatei RMN, a desfăşurat un şir de aplicaţii militare comune cu participarea structurilor de forţă din regiune. MAEIE, Ministerul Apărării şi Biroul pentru reintegrare al RM şi-au exprimat îngrijorarea şi au calificat aplicaţiile drept "o demonstrare de forţă şi o provocare la adresa mecanismului de negocieri pentru menţinerea păcii în regiune".

"Asemenea acţiuni, în care sînt implicate forţe militare străine aflate ilegal pe teritoriul Republicii Moldova şi subdiviziuni militare şi paramilitare ale unei entităţi pseudostatale nerecunoscute de nimeni, sînt provocatoare și inadmisibile. Ele sînt percepute ca o sfidare la adresa mecanismelor de pacificare din regiune şi subminează suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova", a declarat atunci MAEIE.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?