X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Dodon: Moldova este o ţară victorioasă cu drepturi depline alături de Rusia

24 aug. 2016,, 12:00   Politică
4605 16
Додон : Молдова является полноправным победителем в войне наравне с Россией
Foto: noi.md

"Moldova nu este o ţară învinsă în Marele Război pentru Apărarea Patriei, aşa cum şi-ar dori Ghimpu (liderul Partidului Liberal - "I.") şi acoliţii săi. Moldova este o ţară victorioasă cu drepturi depline alături de Rusia şi alte republici-surori", susţine liderul Partidului Socialiştilor, Igor Dodon.


Dodon a făcut această declaraţie în cadrul mesei rotunde "Operaţiunea strategică Iaşi-Chişinău şi semnificaţia acesteia pentru Moldova, România şi alte state din Europa de Sud şi Europa Centrală".

El a amintit că "acum 72 de ani a avut loc eliberarea Moldovei de sub ocupaţia fascistă. În luptele pentru eliberarea Moldovei, peste 140 de ostaşi şi comandanţi au fost decoraţi cu titlul de erou al Uniunii Sovietice. Şase militari sovietici au devenit cavaleri compleţi ai Ordinului Gloriei. În Marele Război pentru Apărarea Patriei, 300 de mii de originari din Moldova au luptat eroic în rîndurile Armatei Roşii, peste 60 de mii şi-au pierdut viaţa pe cîmpul de luptă. 18 persoane originare din Moldova au fost decorate cu titlul de erou al Uniunii Sovietice".

Dodon susţine că oamenii nu trebuie să uite aceasta, pentru că "fascismul încearcă din nou să-şi ridice capul, mai ales în ţările Europei de Est şi în spaţiul postsovietic. În decursul celor 25 de ani de la destrămarea Uniunii Sovietice, se întreprind măsuri de falsificare intenţionată a istoriei şi de ştergere a faptelor eroice ale taţilor, buneilor şi străbunilor noştri din memoria poporului".

În opinia lui, "forţele internaţionale influente tind să stabilească propriul control asupra întregii lumi, inclusiv prin dezlănţuirea războaielor unde popoarele se opun aşa-zisei "noii ordini mondiale".

"O anumită parte a conducerii şi elita politică a Moldovei încearcă să dezlănţuie război şi pe meleagurile noastre. Odată cu apariţia, pe teritoriul României, a scutului antirachetă, Moldova a devenit din nou o linie de front", consideră liderul socialiştilor.

El a menţionat că "cel mai eficient medicament împotriva fascismului ar fi să ţinem minte despre eroii războiului, să redenumim străzile din oraşele noastre în numele lor".

"Dar, în primul rînd, trebuie să ne amintim de veteranii de război care sînt în viaţă – despre aceşti eroi care trăiesc printre noi, martori vii şi făuritori ai istoriei noastre. Nu trebuie să fim cu gîndul la ei doar de trei ori pe an, ci în fiecare zi a anului. Noi, Partidul Socialiştilor, cel mai mare partid parlamentar, şi eu, în calitate de lider al acestuia, facem acest lucru şi vom continua în acelaşi mod. Am întreprins lucruri concrete pentru care nu ne este ruşine în faţa veteranilor şi a urmaşilor noştri", susţine Igor Dodon.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?