X 
Eurovision stiri: 517
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1385
Preşedintele stiri: 4006

La Comrat este marcată aniversarea a 26-a a Republicii Găgăuze

19 aug. 2016,, 11:45   Societate
3072 0
В Комрате отмечают 26 лет Гагаузской республики
Foto: gagauzinfo.md

Astăzi, la Comrat este marcată aniversarea a 26-a a proclamării Republicii Găgăuze. Potrivit site-ului Adunării Populare a Găgăuziei, festivităţile au început printr-un concert de fanfară în faţa Casei de cultură.


Conducerea autonomiei şi reprezentanţii societăţii au depus flori la busturile iluştrilor oameni de cultură şi activişti pe Aleea Slavei. La Casa de cultură se desfăşoară o adunarea festivă, după care va fi prezentat un concert de sărbătoare.

De asemenea, în oraş va fi organizat un turneu de şah şi dame şi competiţii de luptă liberă. Sărbătoarea se va încheia cu un concert pe piaţa din centrul Comratului şi focuri de artificii.

Republica Găgăuză nerecunoscută şi-a proclamat independenţa la 19 august 1990, la congresul deputaţilor de toate nivelurile din sudul Moldovei. După cîţiva ani de rezistenţă între Chişinău şi Comrat, în 1994, Parlamentul Moldovei a adoptat Legea cu privire la statutul juridic special al Găgăuziei, acordîndu-i statut de autonomie în componenţa RM. Din acel moment formaţiunea separatistă şi-a încetat existenţa, însă găgăuzii marchează crearea Găgăuziei anume la 19 august, dar nu pe 24 decembrie, cînd a fost adoptată Legea privind statutul Autonomiei Găgăuze.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?