X 
Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

Termoelectrica: Deconectarea de la căldura centralizată majorează facturile vecinilor

17 aug. 2016,, 11:26   Societate
11702 3

Termoelectrica: Deconectarea de la căldura centralizată majorează facturile vecinilor
Foto : 66.ru

Deconectarea unor apartamente de la sistemul centralizat de termoficare majorează factura la energia termică pentru locuinţele rămase în sistem.


Respectiv, vecinii apartamentelor debranşate vor plăti facturi mai mari pentru căldură, întrucît blocul locativ are nevoie de o anumită sarcină termică în perioada rece a anului, consumul fiind împărţit deja la un număr mai mic de apartamente.

Într-un comunicat de presă, Termoelectrica atenţionează că potrivit legislaţiei, deconectarea vecinilor de la sistemul colectiv de alimentare cu energie termică se face doar prin respectarea unui şir de rigori tehnice, inclusiv prin acordul în scris al fiecărui locatar.

„Ne confruntăm cu situaţia că oamenii nu cunosc toate aspectele acestei proceduri. În primul rând sunt un şir de rigori tehnice care necesită a fi îndeplinite şi respectate, inclusiv pentru sănătatea şi siguranţa locuitorilor întregului bloc, iar în al doilea rând, tot mai des întâlnim cazuri de debranşare ilicită, care afectează în mod direct buzunarul fiecărui locatar al blocului respectiv”, a spus directorul general al Termoelectrica S.A., Veaceslav ENI.

Administraţia întreprinderii prezintă şi nişte calcule în susţinerea atenţionărilor lansate. Spre exemplu, un bloc locativ cu 53 de apartamente, care în anul 2003 avea doar 3 apartamente deconectate, înregistra un consum mediu lunar pe apartament de 1,340 Gcal, care presupunea o factură de 1295 de lei. În anul 2016, numărul apartamentelor deconectate s-a majorat până la 13 şi, respectiv, consumul mediu lunar pe apartament a fost în mărime de 1,671 Gcal, sau aproximativ 1615 lei, ceea ce este cu 19,8% mai mult.

Potrivit sursei citate, O alternativă deconectării de la SACET şi instalării centralelor de apartament, este sistemul de distribuţie a agentului termic pe orizontală, cu contorizare individuală în fiecare apartament şi Puncte Termice Individuale. Rezultatele demonstrează că în cele din urmă, locatarii blocurilor cu sistem orizontal şi PTI- uri instalate plătesc în mediu cu 34% mai puţin faţă de consumatorii din blocurile cu sistem vertical.

De curând, Termoelectrica S.A. a lansat o platformă de comunicare cu gestionarii fondului locativ privind posibilitatea instalării unui astfel de sistem, iar în iulie curent a fost semnat un parteneriat cu Asociația coproprietarilor în condominiu ACC 51/417 ce prevede instalarea unui astfel de sistem de termoficare pentru 5 blocuri locative.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?