X 
Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4021

Creanţa totală a statului faţă de ONVV constituie 22,7 mil. lei

15 aug. 2016,, 17:15   Economie
2264 0
Долг государства перед виноделами - 22,7 млн. леев
Foto: unimedia.info

Creanţa totală a statului faţă de Oficiul Naţional al Viei şi Vinului (ONVV) la momentul actual constituie 22,7 mil. lei", susţine vicedirectorul ONVV, Vladimir Grosu.


Într-un interviu acordat în exclusivitate corespondentului INFOTAG, el a explicat că statul, avînd obligativitatea de a transfera în Fondul Viei şi Vinului suma egală cu suma acumulată în anul precedent prin contribuţiile producătorilor de produse vitivinicole, nu o respectă.

Potrivit lui, pentru anul 2013, suma de 12,9 mil. lei a fost transferată în Fondul Viei şi Vinului la data de 29 decembrie 2014, iar la 1 ianuarie 2015, la începerea noului an bugetar, contul a fost blocat şi ONVV nu a avut acces la el pe tot parcursul anului 2015.

Intervievatul agenţiei a menţionat că, în cont, pe lîngă suma respectivă, se aflau şi 378,8 mii lei - sursele financiare acumulate din contribuţiile producătorilor de produse vitivinicole. La 30 decembrie 2015 suma de 13,3 mil. lei a fost virată către bugetul de stat. Pentru anul 2014 nu au fost transferate surse financiare din bugetul de stat în mărime de 13 mil. lei, iar pentru anul 2015 - în mărime de 9,4 mil. lei.

"Avînd în vedere că de la crearea fondului doar o singură parte îşi onorează obligaţiunile, nu ar fi corect faţă de vinificatori să nu întreprindem nimic pentru a rezolva situaţia. Astfel, ONVV a fost nevoit să recurgă la soluţionarea problemei în instanţa de judecată, întrucît toate iniţiativele noastre anterioare nu au fost luate în considerare. Avem deja depuse două cereri în instanţa de judecată", a spus Grosu.

Potrivit lui, trebuie să existe corectitudine în toate. Grosu este convins că în cazul în care ar fi fost o situaţie inversă, adică statul ar fi transferat resurse financiare în Fondul Viei şi Vinului, iar vinificatorii nu, atunci, cu siguranţă, ultimii ar fi fost penalizaţi dur.

"În cazul în care Oficiul nu ar întreprinde anumite acţiuni pentru a rezolva situaţia, ar putea apărea întrebări din partea vinificatorilor, în ce condiţii activează ei. După ce au fost depuse cererile în instanţa de judecată, statul, pentru prima dată în iulie 2016, a transferat în fond o sumă de circa 13 mil. lei. Toate activităţile pe care le-am desfăşurat pînă acum, atît pe piaţa internă, cît şi pe piaţa externă, au fost realizate doar din sursele financiare ale vinificatorilor. Ei asigură promovarea acestei ramuri pe plan intern şi extern", a subliniat Vladimir Grosu.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?