X 
Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

Transnistria nu va intra în zona valutară a Moldovei

15 aug. 2016,, 16:15   Economie
5344 4
Приднестровье не войдет в валютную зону Молдовы
Foto: tiras.ru

Banca Republicană Transnistreană (BRT) a respins acuzațiile precum că ar transfera artificial Transnistria în zona valutară a Republicii Moldova, informează NOI.md.


Potrivit presei de la Tiraspol, vicepreședintele BRT, Alexandr Leanca, a infirmat acuzațiile aduse în cadrul emisiunii de la un post comercial de televiziune că BRT deliberat împinge Transnistria în zona valutară a Chișinăului prin aceea că propune la licitații preponderent lei moldovenești.

„Banca Centrală vinde valută ținînd cont de volumele pe care le primim”, a spus vicepreședintele BRT.

Potrivit funcționarului, este vorba de mijloacele vîndute de agenții economici în rezervele BRT, în conformitate cu cotele stabilite prin decretul liderului transnistrean. O bună parte din acești bani o reprezintă valuta obținută din vînzările de energie electrică pe malul drept al Nistrului, adică lei moldovenești. Conform legii locale, această valută este transferată integral în rezervele BRT.

„Posibilitatea asigurării convertirii leilor în valută forte, în particular, în dolari SUA, este destul de complicată, avînd în vedere statutul politic al sistemului nostru bancar”, a spus Alexandr Leanca. Potrivit funcționarului, aceste operațiuni nu pot fi efectuate evitînd Moldova, iar Banca Națională a Moldovei nu-și dă acordul pentru efectuarea lor.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?