Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4017

Sturza : Alegerile parlamentare ar putea avea loc înaintea celor prezidențiale

4 aug. 2016,, 17:10   Politică
8221 3

Стурза уверен: Молдову ждут парламентские выборы раньше президентских
Foto: flux24.ro

Astfel, am putea avea alegeri parlamentare anticipate. Fostul Prim-ministru, businessmanul Ion Sturza s-a arătat convins de acest lucru într-o postare a sa de pe rețelele de socializare, relatează NOI.md.


Ex-premierul a menționat că Moldova o așteaptă o toamnă plină de evenimente politice. „Se pare că ne așteaptă o toamnă a marilor „reforme” politice, cu un nou cod electoral, CC, sistem mixt de alegeri parlamentare gîndite anticipat. Cele prezidențiale vor mai aștepta... Noua structură a administrației de stat, care va încorpora mai multe funcții de control (regulatorii) și mai puțină autonomie, inclusiv locală, drastic – redimensionată”, a scris Sturza.

„E păcat că Moldova a devenit din nou un studiu de caz. De data aceasta al eșecului SUA de a înțelege o țară de dimensiuni minuscule. Unde nu mai este vorba de valori, doar de interese de a „stabiliza” linia de demarcare. Va fi greu pentru moldoveni să supraviețuiască pe „linia frontului”...”, a menționat businessmanul.

El s-a arătat convins că „elitele” de la Chișinău au înțeles bine situația și o exploatează cinic și în Est, și în Vest. Totodată, potrivit lui, americanii fac tot mai multe greșeli tactice și strategice.

Anterior liderul „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, ar fi lansat o presupunere privind eventuala schimbare a sistemului de alegeri, alegerile parlamentare anticipate și amînarea celor prezidențiale. El a comunicat atunci că 50 de locuri în Parlament ar putea fi ocupate de cîștigatorii în circumscripții uninominale, fapt ce va permite reprezentanților Partidului Democrat să-și asigure majoritatea necesară în Legislativ.

Reamintim că la 4 martie Curtea Constituțională a declarat drept neconstituțională procedura alegerii președintelui în Parlament. Astfel, a fost abrogată hotărîrea din anul 2000, potrivit căreia Președintele este ales în Parlament de către cel puțin 3/5 din voturile deputaților.


La ședința plenară a Parlamentului din 1 aprilie deputații au aprobat ziua în care vor avea loc alegerile – 30 octombrie.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?