X 
Eurovision stiri: 514
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1384
Preşedintele stiri: 4004

Ratingul transparenței acționarilor băncilor din Moldova

4 aug. 2016,, 13:34   Economie
2747 0
Кто лидирует в рейтинге прозрачности акционеров банков Молдовы?
Foto: noi.md

Cele mai transparente bănci din Republica Moldova, din punctul de vedere al acționarilor, sînt „BCR Chișinău”, „Eximbank - Gruppo Veneto Banca”, „Mobias Banca - Groupe Societe General” și „ProCredit Bank”.


Datele respective se conțin în noul rating al transparenței și calității acționarilor băncilor din Moldova, publicat de Centrul analitic independent „Expert-Grup”, informează NOI.md.

Ratingul a fost întocmit în baza informației accesibile pe site-urile băncilor la 31 iulie 2016, precum și a altor date. Băncile au fost clasate în funcție de nivelul de transparență – de la 1 pînă la 5 stele.

BCR Chișinău”, „Eximbank - Gruppo Veneto Banca”, „Mobias Banca - Groupe Societe General” și „ProCredit Bank” au obținut cîte 5 stele, pentru un nivel foarte înalt al transparenței și pentru aceea că există destul de multă informație publică despre acționarii acestor instituții, care confirmă calitatea și valoare lor pentru bănci.

De menționat că BCR Chișinău”, „Eximbank - Gruppo Veneto Banca” și „ProCredit Bank” sînt bănci cu capital străin în proporție de 100%, iar cota capitalului străin în „Mobias Banca - Groupe Societe General” la fel este una înaltă – 96,69%. Fondatorii acestor instituții sînt cunoscute bănci sau grupuri financiare din UE.

Cîte 4 stele în rating au obținut „Comertbank”, „FinComBank” și „Moldova-Agroindbank”. Potrivit studiului, în aceste instituții se înregistrează un nivel înalt al transparenței și un volum destul de mare de informație cu privire la acționari.

În grupul băncilor cu un nivel mediu al transparenței și un volum mic de informație despre acționari au fost incluse „Energbank”, „Victoriabank” și „Moldindconbank”, care au obținut cîte 3 stele.

Pe ultimul loc în clasament se află „EuroCreditBank”, care a fost apreciat cu 2 stele. Potrivit studiului, cel mai scăzut rating, de o stea, nu a fost revendicat de nicio bancă. Ratingul de o stea presupune un nivel foarte scăzut de transparență, unde marea majoritate a acțiunilor sînt deținute de persoane despre care nu sînt disponibile informații sau care intră în categoriile de risc.

Ratingul prezentat nu reflectă solvabilitatea și stabilitatea financiară a băncilor comerciale, ci se referă strict la componența beneficiarilor finali ai acțiunilor bancare, analizați prin prisma a doi indicatori de percepție: transparența și puterea financiară.

Potrivit economistului „Expert-Grup” Natan Garștea, care este și unul din autorii studiului, băncile comerciale au fost destul de receptive la apelurile experților de publicare a informațiilor referitoare la acționari, astfel că scorul multora din acestea a fost îmbunătățit. Potrivit lui Garștea, dacă trendul continuă, în următoarele 2-3 ediții ale ratingului majoritatea băncilor vor fi notate cu 4 sau 5 stele în clasamentul.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?