Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4020

Moldova solicită de la Rusia să menţină regimul liberalizat în domeniul transportului rutier internaţional

4 aug. 2016,, 09:45   Economie
2854 3
Молдова добивается от России сохранения либерализированного режима автоперевозок
Foto: mtic.gov.md

Moldova planifică să semneze cu Rusia un nou Acord interguvernamental în domeniul transportului rutier internaţional şi să menţină regimul liberalizat al traficului auto.


Guvernul Moldovei a aprobat proiectul acordului nominalizat şi a iniţiat negocierile în vederea semnării lui, comunică NOI.md.

După cum a menţionat Sergiu Bucătaru, viceministru al Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, acest acord va permite dinamizarea cooperării moldo-ruse în domeniul traficului auto, sporirea eficienţa acestuia, asigurarea condiţiilor pentru stimularea şi facilitarea transportării mărfurilor şi pasagerilor. În afară de aceasta, Moldova contează pe faptul că partea rusă va accepta acordul în redacţia ei, ceea ce va permite menţinerea actualului regim liberalizat al traficului auto dintre ambele ţări.

Prevederile acordului vor fi aplicate transportatorilor de pasageri şi mărfuri cu mijloace, înmatriculate în Moldova şi Rusia, în curse directe între ambele ţări, tranzitarea teritoriului lor.

De menţionat că în cadrul întrevederii bilaterale, de la Moscova, din decembrie 2015, la nivel de viceminiştri ai Moldovei şi Rusiei a fost abordată problema traficului auto internațional. Partea rusă a declarat că Moldova a semnat Acordul de asociere cu Uniunea Europeană şi, în acest mod, a modificat vectorul politic şi economic al RM, de aceea, conform legislaţiei în vigoare a FR, trebuie semnat un nou Acord interguvernamental în domeniul transportului auto internațional între RM şi FR.

După cum s-a specificat, actualmente Moldova este unicul stat, care beneficiază de sistem liberalizat pentru traficul bilateral şi de tranzit, cu excepţia ţărilor Uniunii Vamale Eurasia. S-a subliniat că dacă Moldova nu va semna cu Rusia noul acord, în domeniul transportului auto internațional, FR îşi rezervă dreptul să limiteze accesul operatorilor moldoveni de transport pe teritoriul Rusiei.

În prezent, relaţiile bilaterale în domeniul traficului auto sînt reglementate de Acordul privind transportul auto, care a fost semnat de Ministerele Transporturilor ambelor ţări la 16 iulie 1993, precum şi de Acordul interguvernamental privind principiile cooperării în condiţiile relaţiilor reciproce în sfera transporturilor din 27 mai 1993. Ele garantau circulaţia liberă a transportatorilor din cele două ţări.

Partea rusă a transmis prin canalele diplomatice acordul-model, care prevede instituirea regimului de autorizaţii pentru traficul bilateral şi de tranzit. După consultări cu reprezentanţii asociaţiilor de resort, ţinînd cont că implementarea actelor permisive nominalizate va exercita impact negativ asupra ramurii transporturilor, partea moldovenească i-a propus părţii ruse să semneze un acord, care prevede menţinerea regimului liberalizat al traficului auto.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?