X 
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4028

Agenția Moody's prognozează pentru Moldova o creștere economică de 1 la sută

1 aug. 2016,, 10:00   Economie
2321 0
Агентство Moody's прогнозирует рост экономики Молдовы на 1%
Foto: rusinform.net

Agenția Internațională de Rating Moody's prognozează pentru 2016 în Moldova o creștere economică de 1 la sută, menționînd că perspectivele de creștere a economiei moldovenești sînt instabile.


Acest lucru este relatat în analiza anuală de credit Moody's pentru Moldova, publicată de această agenție internațională de rating, relatează NOI.md.

În document se menționează că structură instituțională slăbită a Moldovei a cauzat managementul defectuos în sectorul bancar și a avut un impact negativ major asupra echilibrului bugetar. Consecințele crizei bancare au determinat creșterea bruscă a datoriei publice, care a sporit și riscurile aferente lichidității.

Se specifică că slăbiciunea instituțiilor moldovenești a sporit vulnerabilitatea față de riscurile politice și a dus la majorarea datoriei de stat pînă la 50 la sută din PIB.

Coautorul raportului Moody's pentru Moldova Stefan Triendl a remarcat că riscurile eșecului Guvernului sînt sporite, deoarece, în urma instabilității politice interne apărute la finele anului 2014, au fost amînate negocierile cu creditorii internaționali pe marginea suportului financiar.

În plus, a crescut incertitudinea față de viitorul vector politic al țării. Se menționează că relațiile neunivoce dintre Moldova și Rusia și potențialul pentru înrăutățirea lor ulterioară pe măsura integrării RM în UE crește riscurile pe termen scurt.

Analiștii Moody's menționează că Rusia continuă să fie o piață importantă pentru exportul de produse moldovenești și sursă de transferuri bănești de la migranții moldoveni. În opinia lor, perspectivele creșterii economice a Moldovei sînt instabile, baza economică a țării este una îngustă, în ea predomină sectorul agricol, se înregistrează o concentrare sporită de piețe de desfacere și o dependență de remitențe din străinătate. Acești factori fac economia Moldovei sensibilă la șocurile economice și declinurile ciclice provocate de partenerii săi principali.

Moody's estimează că în 2016 economia Moldovei va crește aproximativ cu 1 la sută, însă întîrzierile în reluarea finanțări externe ar putea provoca evenimente politice nefavorabile. Deoarece sectorul financiar continuă să fie slab, acest fapt creează riscuri suplimentare în termen scurt.

În raportul Moody's se menționează că în anul trecut evoluția economică a fost influențată de următorii factori: cererea internă scăzută în condițiile unei instabilități politice, reducerea transferurilor bănești din străinătate, precum și neîncrederea consumatorilor și investitorilor în legătură cu frauda bancară. În combinație cu seceta severă din anul trecut, acest lucru a dus la o recesiune a economiei Moldovei cu 0,5 la sută.

Experții au specificat că eficiența joasă a Guvernului Moldovei, precum și lipsa transparenței continuă să împovăreze mediul de afaceri din țară, restricționînd posibilitatea atragerii investițiilor străine directe și diversificării remitențelor pentru menținerea cererii locale. Moody's a atenționat, totodată, că aceste preocupări sînt compensate de condițiile favorabile de creditare a țării, așa cum sînt cheltuielile relativ mici pentru deservirea datoriei de stat a țării, în principal, din contul condițiilor de finanțare preferențiale.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?