Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Victor Chirilă: Germania este solidară cu Rusia privind reglementarea transnistreană

29 iul. 2016,, 13:15   Politică
4818 7
Кирилэ: Германия солидаризировалась с позицией России по приднестровскому урегулированию
Foto: noi.md

Directorul executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă (APE), Victor Chirilă, consideră că "Germania este solidară cu poziţia Rusiei privind reglementarea conflictului transnistrean".


Comentînd vizita în Moldova a ministrului Afacerilor Externe al Germaniei, Frank-Walterk Steinmeier, el a subliniat că "Berlinul şi Moscova vorbesc la unison despre politica paşilor mici".

"Sosind la Chişinău, domnul Steinmeier a încercat să impulsioneze politica paşilor mici, îndemnînd autorităţile moldoveneşti şi administraţia separatistă de la Tiraspol să execute foaia de parcurs semnată la Berlin pe 2-3 iunie. Trebuie de menţionat că ministrul german a susţinut poziţia Moscovei, exprimată de vicepremierul rus Dmitri Rogozin în cadrul recentei vizite în Moldova", a spus el.

În opinia lui, deşi "Moscova şi Berlinul vorbesc la unison, mizele sînt diferite".

"Rusia are o poziţie pragmatică, bine gîndită, calculată spre perspectivă. Prin susţinerea politicii paşilor mici, Moscova tinde să salveze Transnistria de un colaps economic inevitabil şi să consolideze poziţiile regimului separatist la masa de negocieri. Rusia cere concesii din partea Moldovei, fără a demara negocierile privind viitorul statut al Transnistriei", a subliniat expertul.

Totodată, el menţionează că "poziţia Germaniei este lipsită de o analiză profundă a situaţiei, ocoleşte problemele reale ale regiunii transnistrene şi urmăreşte sarcini tactice de moment".

"În calitate de preşedinte în exerciţiu al OSCE, ministrul german a acceptat în totalitate poziţia Misiunii OSCE în Moldova, nu a vorbit nimic despre aflarea ilegală a trupelor ruseşti pe teritoriul ţării noastre şi a evitat să comenteze lipsa de dorinţă a Moscovei şi Tiraspolului de a discuta securitatea şi statutul Transnistriei", a spus Chirilă.

El consideră că prin apelurile către părţi de a îndeplini protocolul de la Berlin, Frank-Walter Steinmeier doreşte concesii unilaterale din partea Moldovei.

"Îndemnul lui Steinmeier este în esenţă un ultimatum adresat Chişinăului. Rămînînd singură în formatul 5+2, cu o guvernare discreditată, Moldova, practic, este forţată să accepte. Dacă societatea civilă şi partidele proeuropene de opoziţie nu se vor opune, concesiile solicitate de Berlin şi Moscova, cu acordul tacit al Washingtonului şi Bruxellesului, în curînd vor fi realizate. Iar aceasta va crea un precedent periculos pentru viitoarele negocieri", consideră politologul, care a adăugat că asemenea politică a paşilor mici, "bazată pe concesii unilaterale din partea Chişinăului este dezastruoasă pentru Moldova".

"Berlinul şi Moscova îşi vor atinge sarcinile tactice de moment, iar Moldova, sub pretextul promovării măsurilor de încredere, va fi forţată spre recunoaşterea de-facto a regimului de la Tiraspol şi a competenţelor acestuia", a subliniat Chirilă.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?