Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

Platon poate cere azil politic în Ucraina

27 iul. 2016,, 12:30   Politică
3667 1
Платон может потребовать политическое убежище в Украине
Foto: moldova24.net

Omul de afaceri Veaceslav Platon, pe numele căruia Procuratura Anticorupţie (PA) a eliberat mandat de arest, poate să se declare deţinut politic şi să se eschiveze de la extrădare Moldovei.


Posibilitatea unui atare scenariu nu a exclus-o şeful PA Viorel Morari la conferinţa de presă din 27 iulie. El a relatat de asemenea despre procedura extrădării, pe care a iniţiat-o Procuratura Generală (PG), comunică NOI.md.

Procuratura Anticorupţie, potrivit spuselor lui Morari, examinează toate scenariile posibile de evoluţie a evenimentelor ce ţin de extrădarea lui Platon Moldovei. Astfel, el a dezminţit informaţia avocatului lui Platon, care a declarat despre imposibilitatea extrădării clientului său în virtutea faptului că el „a renunţat la cetăţenia Moldovei”. „Nici o instituţie n-a primit demersul lui Platon de a renunţa la cetăţenia Moldovei”. „Nici în aparartul Preşedintelui, nici la „Registru”, nici în altă parte, deocamdată n-a fost iniţiată procedura lui de a renunţa la cetăţenie”, a declarat Morari.

El a explicat procedura extrădării, care include cîteva etape. „În primul rînd, după reţinerea suspectului, dat de noi în căutare, structurile competente ale Ucrainei sînt obligate să confirme faptul reţinerii lui. După aceasta, PG a Moldovei trebuie să solicite colegilor din Ucraina extrădarea suspectului cu transmiterea copiilor tuturor actelor normative ale dosarului. La acestea se referă punerea sub acuzare, rezoluţia privind darea în căutare şi trimiterile la articolele din Codul penal, conform cărora este acuzată persoana, extrădarea căreia încercăm s-o obţinem”, a comunicat şeful PA.

„În etapa a treia Procuratura Generală a Ucrainei trebuie să examineze cererea noastră de extrădare, iar suspectului să-i aplice arest preventiv. PG a Ucrainei, la rîndul său, transmite dosarul în judecată, care este abilitată să adopte decizia privind extrădarea. După aceasta, structurile competente trebuie să analizeze, dacă contravenţiile, pe care le incriminăm suspectului, corespund cu legislaţia lor penală. Dosarul trebuie din nou remis judecăţii, unde aceste corespunderi urmează să fie analizate din nou şi unde se clarifică, dacă persoanei extrădate i-a fost cauzat prejudiciu. Suspectul, la rîndul său, poate contesta în instanţa de judecată decizia privind extrădarea. Pentru ca partea ucraineană să ia o decizie definitivă în legătură cu cererea noastră de extrădare, trebuie să treacă şase-şapte etape. Acum noi sîntem în etapa a treia, cînd PG a Ucrainei a iniţiat procedura de examinare a cererii”, a comunicat Morari.

Procurorul şef al PA n-a exclus şi alte variante de evoluţie a evenimentelor, cînd Veaceslav Platon se poate declara în Ucraina deţinut politic şi cere azil în această ţară. „Noi examinăm orice variante, chiar şi cele mai utopice. În orice caz, vom acţiona în ordinea stabilită de procedură”, a conchis Morari.

Precizăm că la 25 iulie șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a comunicat că Veaceslav Platon a fost dat în căutare internațională și pe numele lui a fost emis un mandat de arest.

Ieri, 26 iulie, a apărut o informație potrivit căreia Serviciul Securității al Ucrainei (SBU) l-a reținut pe Platon la Kiev. Ulterior, Procuratura Generală a inițiat procedura de extrădare a suspectului în Moldova.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?