Transnistria stiri: 1383
Eurovision stiri: 506

Viorel Ţopa: Moldova a devenit fatal dependentă de clanurile ţărăneşti

26 iul. 2016,, 15:45   Politică
7740 6
Виорел Цопа: Молдова, попала в фатальную зависимость от сельских кланов
Foto: publika.md

„Moldova, tinzînd să scape de dependenţa de Moscova, a devenit fatal dependentă de clanurile ţărăneşti, care au inundat aşa-zisele «instituții ale statului»”, consideră fostul preşedinte al conducerii Băncii de Economii Viorel Ţopa.


Comentînd jubileul de 25 de ani ai independenţei republicii, el a spus că "astăzi în Moldova domină gruparea din Nimoreni cu Vlad Plahotniuc în frunte".

"S-a produs un declin în evoluţia umană de un mileniu, înapoi în «sînul banditesc». Doar că acesta, spre deosebire de adunarea clasică a răuvoitorilor, are atribute de statalitate: drapel, imn şi ministere", a spus antreprenorul condamnat în Moldova şi nevoit să locuiască în străinătate.

Ţopa a caracterizat acţiunile guvernanţilor Moldovei ca: "încercînd să ungă balamalele uşii pentru a nu scîrţîi, ei au demolat casa".

În opinia lui, acum va fi dureros să se revină pe calea civilizată de dezvoltare a ţării deoarece "va fi necesar de a fractura osul concrescut greşit al "statalităţii" de acum 25 de ani şi de a aplica un pansament nou".

"Mă tem că, după cum s-a mai întîmplat în istoria altor state, poporul moldovenesc va fi bucuros oricărei armate capturatoare doar pentru a-l elibera de guvernanţii locali. Moldovenii deja demult trăiesc la limită, cînd fluturarea steagurilor de partid nu rezolvă nimic. Poporul nu este pregătit pentru democraţie şi la sigur nu este gata să-şi protejeze drepturile. Mentalitatea s-a creat în aşa mod încît contribuabilul nostru aşteaptă ca pentru drepturile şi libertăţile lui să lupte "oamenii buni". Prognoza mea pentru perioada următoare: cetăţenii vor prefera să urmărească de la micile ecrane peripeţiile luptei pentru putere în Moldova, preferînd să nu rişte", a spus Ţopa.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?