X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Este oare Moldova ameninţată de terorism?

25 iul. 2016,, 13:35   Politică
10215 16
«Под прицелом»: Угрожает ли Молдове терроризм?
Foto: mail.ru

Victor Surugiu


După o serie de evenimente din alte ţări, legate de atacurile teroriste, au început discuţiile şi despre posibile atacuri teroriste în Moldova, iar autorităţile sînt chemate să înăsprească măsurile de securitate.


Deşi ratingurile internaţionale plasează Moldova printre cele mai sigure state din lume din punctul de vedere al terorismului, iar oamenii cunosc despre aceste riscuri din ştiri, mai multe persoane din diferite colţuri ale ţării cred că ei la fel se află „în vizorul” teroriştilor. Utilizatorii reţelelor de socializare presupun că parteneriatul şi cooperarea strînsă cu ţările din Uniunea Europeană şi SUA, precum şi implicarea Moldovei în jocurile geopolitice ar putea spori pericolul terorismului la noi în ţară.

Aceste discuţii sînt alimentate şi de experţii în domeniul securităţii naţionale, care vorbesc despre riscurile sporite de folosire a Moldovei, care are o amplasare geografică avantajoasă, în calitate de adăpost sau bază de transbordare pentru terorişti. Cît de real este pericolul terorismului pentru Moldova în actuala situaţie politică?

Situaţia se tensionează

În ratingul anual „Indicele global al terorismului”, ce analizează situaţia din 160 de ţări ale lumii, Moldova şi România ocupă locurile 123 şi 124 respectiv, adică printre ţările sigure. Totodată, Ucraina se află pe locul 12, iar Rusia – pe locul 23. Studiul măsoară nivelul activităţii teroriste şi arată care dintre ţări şi în ce măsură se confruntă cu aceste riscuri. Statele cu cel mai înalt risc al atacurilor teroriste sînt Irakul, Afganistanul şi Nigeria.

Într-un alt studiu, experţii au analizat recomandările ministerelor de externe dintr-un şir de ţări care actualizează regulat informaţia despre pericolele cu care se pot confrunta turiştii. În Europa, ţările cu risc sporit de acte teroriste sînt Franţa, Spania, Belgia, Germania, Marea Britanie, Turcia, Rusia. Cele mai sigure direcţii sînt considerate Moldova, Elveţia, Slovenia, Cehia, Ungaria, Polonia şi Ţările Baltice.

Totuşi, precum arată studiile, organele competente nu trebuie să se relaxeze, în pofida poziţiei încurajatoare a Moldovei în ratinguri. Deja sînt cazuri de identificare pe teritoriul ţării a unor persoane bănuite de legături cu organizaţiile internaţionale de terorism. În iulie, poliţia, împreună cu serviciile speciale, a reţinut doi cetăţeni străini care erau filaţi şi sînt originari din ţările cu risc sporit de terorism.

Bărbaţii au fost găsiţi într-o clădire părăsită de la marginea oraşului Ialoveni. Informaţia colectată a confirmat legătura lor cu organizaţiile teroriste din Orientul Apropiat. În timpul percheziţiilor au fost ridicate materiale foto şi video ce indicau un nivel înalt al radicalismului persoanelor reţinute. Ambii suspecţi au fost expulzaţi din Moldova. Cel mai probabil, aceste persoane nu vor avea acces pe teritoriul ţării timp de 15 ani.

Totodată, au existat şi cazuri cînd la frontiera de stat, din anumite considerente, erau reţinute persoane care ulterior se dovedeau a fi membre ale grupărilor radicale teroriste sau menţin o legătură strînsă cu acestea, ce prezintă un pericol sporit pentru Moldova şi alte ţări.

În ultimii ani, organele de drept au informat în repetate rînduri societatea civilă despre prevenirea pericolului terorist pe teritoriul ţării. Analizînd datele operative ale serviciilor speciale şi ale organelor de drept, experţii au stabilit că, doar în ultimul an, în Moldova au fost reţinute circa 40 de persoane bănuite de atentarea la viaţa paşnică a ţării.

Situaţia devine tot mai tensionată şi în apropierea nemijlocită de frontiera de stat a Moldovei: recent, serviciile speciale au aflat despre planurile unor membri ai organizaţiei islamiste radicale „Statul Islamic din Irak şi Levant” (ISIS) de a efectua pe teritoriul Ucrainei cîteva diversiuni – acte teroriste în locuri aglomerate, cu utilizarea explozibilului şi armelor. Între timp, şi Moldova a ajuns în mod straniu în lista duşmanilor grupării ISIS.

Serviciile speciale împotriva teroriştilor

Principala verigă în sistemul luptei antitero al ţării sînt serviciile speciale. Anul acesta, se împlinesc 10 ani din momentul creării în cadrul Serviciului de Informaţii şi Securitate a unei subdiviziuni speciale – Centrul Antitero. Aici sînt coordonate toată măsurile adoptate la nivel naţional în lupta cu această ameninţare.

Serviciile speciale moldoveneşti colaborează cu colegii la nivel regional, precum şi cu organele europene şi internaţionale ce luptă împotriva terorismului, printre care Consiliul de Securitate al ONU, subdiviziunile de profil ale NATO şi Uniunii Europene.

În cooperare cu UE şi ONU, serviciile speciale întocmesc şi actualizează lista persoanelor implicate în activitatea teroristă. O persoană poate ajunge acolo dacă este condamnată pentru săvîrşirea unui act terorist sau a altei infracţiuni de acest gen. În această listă sînt incluse şi persoane pe numele cărora a fost deschisă urmărirea penală pentru asemenea gen de acţiuni. Versiunea electronică a listelor este plasată pe site-ul antiteror.sis.md. Activitatea tuturor persoanelor care figurează în această listă este interzisă pe teritoriul Moldovei, intrarea în ţară este interzisă, precum şi orice contacte din partea organizaţiilor şi întreprinderilor locale.

În ultimul timp s-a extins cooperarea antitero în cadrul CSI. Recent, Parlamentul a ratificat acordul privind contribuţia la lupta împotriva terorismului şi altor manifestări violente ale extremismului la nivelul CSI. Acordul se referă la asigurarea tehnico-materială a organelor competente responsabile de această direcţie. Moldova a semnat documentul încă în 2012, la Aşhabad însă procedurile interne au fost finalizate abia acum.

În baza acestui acord, ţara a obţinut deja echipamentul tehnic destinat luptei antitero. Pe viitor, cooperarea internaţională va permite crearea şi pregătirea subdiviziunilor speciale ale poliţiei pentru depistarea şi lichidarea potenţialilor terorişti. Este examinată posibilitatea desfăşurării unor exerciţii antitero comune cu subdiviziunile speciale din alte ţări.

Reprezentanţii organelor de drept consideră neîntemeiate temerile privind ameninţarea teroristă. Surse din cadrul Serviciului de presă al MAI au comunicat pentru NOI.md că subdiviziunile speciale din cadrul organelor de drept sînt gata să contracareze potenţialele acte teroriste. În acest scop, este efectuat permanent un set de măsuri: de la evidenţa tuturor celor care intră în ţară şi activitatea permanentă în gări, aeroport şi un şir de alte zone de risc, pînă la aplicarea unor metode speciale de prevenire.

- În sistemul de securitate sînt implicate nu doar poliţia şi serviciile speciale, dar şi alte organe, notează sursele din cadrul MAI. În ultimul timp, securitatea a fost întărită în plan tehnologic. Au avansat sistemele de supraveghere video, inclusiv pe străzi şi în scările blocurilor. Totuşi informaţia oportună din partea populaţiei ar putea reduce riscurile. De aceea, cetăţenii trebuie să fie mai vigilenţi, să nu treacă pe lîngă situaţiile ce trezesc îngrijorare, să informeze despre acestea autorităţile locale şi organele afacerilor interne.

Măsuri suplimentare întreprinde şi Poliţia de Frontieră. În punctele aglomerate de trecere a frontierei de stat numărul efectivului a fost majorat, sînt verificate anumite încărcături şi mărfuri, precum şi bagajele personale, inclusiv cu ajutorul cîinilor. Este efectuată o pregătire antitero intensă a angajaţilor, cu implicarea specialiştilor din alte subdiviziuni şi structuri de forţă.

„Actul terorist poate avea loc oriunde”

Majoritatea experţilor chestionaţi de NOI.md sînt de părere că probabilitatea actelor teroriste în Moldova e mică, deoarece ţara nu participă direct la lupta împotriva „Statului Islamic”, la noi nu există o confruntare religioasă. Analiştii consideră că în Moldova terorismul nu are suficient loc pentru a se desfăşura, iar ţara nu prezintă un interes major pentru asemenea activităţi. Deşi Moldova primeşte refugiaţi nu un singur an, sînt foarte puţini doritori de a obţine azil la noi în ţară, în comparaţie cu situaţia din ţările Uniunii Europene, unde politica faţă de migranţi sporeşte numărul potenţialilor autori ai actelor teroriste.

Totodată, analiştii recunosc că situaţia s-ar putea schimba, iar actualul calm relativ nu este o garanţie împotriva teroriştilor. Moldova participă demult la jocurile geopolitice, iar la nivel oficial, autorităţile promovează o politică de cooperare activă cu partenerii occidentali, ce participă activ la coaliţia internaţională antitero, în primul rînd, cu Uniunea European şi SUA.

Pe acest fundal, autorităţile moldoveneşti pun tot mai des la îndoială politica de neutralitate, contingentul miliar al ţării participă la misiunile de menţinere a păcii sub egida ONU, NATO şi Uniunii Europene, inclusiv prin trimiterea militarilor Armatei Naţionale în regiunile ce se confruntă cu un flux masiv de migranţi şi cu o activitate tot mai agresivă a grupărilor extremiste.

- Nu trebuie să creăm panică, menţionează unul dintre experţii NOI.md, însă în ultimul timp, la Chişinău şi în alte oraşe sînt tot mai mulţi străini, în timp ce sistemul de securitate, în pofida asigurărilor din partea forţelor de ordine, are mai multe lacune. Vorbind despre probabilitatea mică a unor scenarii teroriste pentru Moldova, trebuie să menţionăm că spectrul de activitate al ISIS este atît de larg şi imprevizibil, încît actul terorist poate avea oriunde. Această ameninţare trebuie privită foarte serios, mai ales în urma ultimelor evenimente din lume. Organizaţiile teroriste promit noi şocuri, iar formele actului terorist pot fi diferite. Trebuie să prognozăm şi să fim gata de orice ameninţare.

Expertul nu exclude că în regiune, în imediata apropiere de frontiera moldovenească, ar putea activa celule clandestine de islamişti. Situaţia politică instabilă şi sistemul de securitate slab ar putea atrage în Moldova refugiaţi din ţările musulmane, care doresc să se ascundă. Ţara riscă să devină în timpul apropiat un refugiu pentru persoanele implicate în terorism, care se ascund de urmărirea penală, de justiţie, de răzbunare. Totodată, există riscul ca Moldova să fie folosită, în virtutea amplasării sale geografice favorabile, în calitate de bază de tranzit pentru terorişti.

Unii experţi nu exclud probabilitatea activităţii teroriste cu tentă politică, care poate fi mascată sub diferite forme. Prin aceasta se subînţelege, în special, că în ajunul alegerilor, situaţia din ţară s-ar putea tensiona, iar din partea organelor de drept sînt posibile cele mai surprinzătoare deconspirări. În opinia lor, sub pretextul ameninţării teroriste, autorităţile redirecționează atenţia societăţii de la cele mai importante probleme spre teroriştii mitici. Totodată, în cazul apariţiei unui pericol terorist real, organele de drept nu vor putea propune nimic pentru a se opune acestuia.

Drept exemplu este invocată recenta reţinere a 13 persoane acuzate de pregătirea actelor teroriste, tulburărilor în masă şi altor activităţi de preluare violentă a puterii în Moldova. Precum afirmă organele de drept, potenţialii terorişti acţionau după scenariul din Donbass şi intenţionau să creeze formaţiunea teritorială „Novorossia”. Ulterior, ei ar fi planificat o răscoală în regiunea Odessa. Cu o regularitate de invidiat, în sudul ţării sînt reţinuţi „terorişti” care intenţionează să creeze Republica Bugeac.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?