Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Transnistria cere o şedinţă extraordinară în formatul "5+2"

21 iul. 2016,, 14:15   Politică
2852 7
Приднестровье требует внеочередного заседания в формате
Foto: vestipmr.info

Transnistria propune desfăşurarea unei reuniuni extraordinare a participanţilor la negocierile în formatul "5+2", dedicată doar problemei comunicării feroviare.


Anunțul a fost făcut ieri de către ministrul interimar al Afacerilor Externe, Vitali Ignatiev.

Potrivit lui, pentru soluţionarea problemei "acţiunilor unilaterale ale Moldovei şi Ucrainei, care limitează livrarea în Transnistria a mărfurilor de import pe cale feroviară, sînt necesare eforturile tuturor partenerilor internaţionali".

"Noi am întreprins un set întreg de măsuri pe dimensiunea diplomatică, am adresat părţilor moldoveneşti şi ucrainene, altor participanţi ai procesului de negocieri, iniţiative de reglementare a situaţiei. De asemenea, am declarat despre necesitatea desfăşurării neîntîrziate a unei reuniuni a grupurilor sectoriale pentru transportul feroviar pentru a găsi operativ o soluţie la problema în cauză, apărută în urma interdicţiei impuse de Moldova şi Ucraina asupra livrării mărfurilor pe teritoriul republicii cu garniturile transnistrene", a spus diplomatul, exprimîndu-și speranţa că în cadrul formatului "5+2" va fi găsită o soluţie rapidă pentru această situaţie critică.

Sovietul Suprem (SS), de asemenea, este indignat de închiderea, de către partea ucraineană, a staţiilor "Slobodka-export" şi "Cuciurgan-export" şi excluderea acestora din registrele internaţionale.

În mesajul adresat preşedintelui republicii şi preşedintelui Guvernului Transnistriei, deputaţii și-au exprimat "îngrijorarea faţă de situaţia creată, a cărei evoluţie poate duce la înrăutăţirea bruscă a situaţiei sociale şi economice şi acutizarea disonanţelor regionale".

În opinia SS, acţiunile întreprinse de autorităţi "sînt insuficiente şi au caracter declarativ".

"Sovietul Suprem aşteaptă de la preşedinte şi Guvern o reacţie dură şi adecvată la acţiunile agresive în privinţa RMN şi speră că va fi întreprins complexul necesar de măsuri politice, economice, diplomatice şi altele, de care dispun instituțiile statului, pentru stabilizarea rapidă a situaţiei şi neadmiterea escaladării tensiunilor, inclusiv limitarea tranzitului mărfurilor feroviare prin teritoriul transnistrean, precum şi revizuirea politicii vamale în relaţiile cu statele vecine", se menționează în mesaj.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?