X 
Eurovision stiri: 519
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1386
Preşedintele stiri: 4011

Boțan: Puterea și opoziția proeuropeană se află într-un război nedeclarat

19 iul. 2016,, 11:42   Politică
4045 2

Foto: noi.md

Voturile electoratului proeuropean de dreapta la alegerile prezidențiale s-ar putea dispersa între mai mulți candidați, lucru care dezavantajează formațiunile nou-formate de opoziție.


Opinia aparține analistului politic Igor Boțan, director al Asociației pentru Democrației Participativă ADEPT, citat de NOI.md. Analistul a remarcat că puterea și opoziția de orientare proeuropeană se află într-un război nedeclarat, iar această luptă s-ar putea înteți în timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale. Potrivit lui Boțan, de fragmentarea electoratului ar putea profita opoziția de stînga, cu viziuni eurasiatice, care a identificat deja un candidat la prezidențiale.

„Pentru aşa-zisa guvernare proeuropeană este foarte important să-şi treacă candidatul în turul doi. Şi aici există cîteva stratageme, am văzut că Partidul Liberal a anunţat că va ieşi cu propriul candidat, adică va dori cumva să subţie stratul de susţinători ai partidelor proeuropene emergente, iar Partidul Democrat este într-o mare dilemă, pentru că a pierdut, probabil, susţinerea alegătorilor de centru-stînga cu viziuni moderate proeuropene sau euroasiatice şi trebuie acum să candideze pe segmentul de centru-dreapta proeuropean, unde se vor confrunta cu cîţiva candidaţi. În afară de acesta, vom avea, probabil, un candidat al partidelor unioniste. De aceea, aici avem o înghesuială, dacă putem spune aşa, în timp ce pe segmentul de stînga eurasiatic avem un singur candidat robust. Este vorba de candidatul PSRM, care înţelege că aceste circumstanţe îi sînt favorabile şi poate jongla, poate juca, poate vorbi despre un candidat comun al opoziţiei antioligarhice”, a explicat Igor Boțan într-un interviu pentru Europa Liberă.

În opinia analistului politic, ideea lansată anterior privind identificarea unui candidat comun al tuturor forțelor de opoziție, indiferent de viziunea geopolitică, este una utopică. Potrivit lui, trecerea la alegerile prezidențiale directe a disipat unitatea forțelor antioligarhice.

„Am văzut care sînt efectele: odată cu anunţarea trecerii la alegerea directă a şefului statului, acest front comun antioligarhic s-a disipat şi fiecare îşi caută de propriile interese. Şi este o situaţie normală, pînă la o anumită limită”, a adăugat Igor Boțan.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?